Answers

This week we’ll take a look at the correct answers and give a small commentary when needed.

1) “The wolf also shall dwell with the lamb, and the leopard shall lie down with the kid; and the calf and the young lion and the fatling together; and a little child shall lead them. And the cow and the bear shall feed; their young ones shall lie down together: and the lion shall eat straw like the ox. And the sucking child shall play on the hole of the asp, and the weaned child shall put his hand on the cockatrice’ den.”(Isaiah 11:6)

This inspired reference is speaking of:

a) The heavenly kingdom

b) The pre-millennial earthly kingdom

c) The new earth kingdom

Answer– B.

There will be no “suckling child” in the heavenly kingdom nor the earth made new kingdom. This time can only be in the future but before the second coming of Christ. Notice there are no conditions attached to this word of God. He said it, He will do it.

Reference – Selected Messages, vol. 1, p.172

Also see our two part post called “Thy Kingdom Come” listed under “Our Lord’s Kingdom”

2) “Who is this that cometh from Edom, with dyed garments from Bozrah? this that is glorious in his apparel, travelling in the greatness of his strength? I that speak in righteousness, mighty to save. Why are Your clothes red, and Your garments like one who treads a winepress? (Isaiah 63:1-2)

This is speaking of what?

a) Return of Jesus to heaven after the church judgment

b) The days of the new earth

c) Concerning the Lord’s solemn judgments given in the desert during the 40 years of wandering

Answer– A

Here we see something very illuminating. Notice that this person is “travelling in the greatness of his strength”. Then he answers who He is, “I that speak in righteousness. mighty to save.” There is only one being in the universe that can “save”. The Lord savior Jesus Christ. He is returning with dyed or stained garments (as if in blood). We know it is blood because later in verse 3 we read, “Their blood is sprinkled upon My garments, and I have stained all My robes.” Then we get the time in which He does this ”For the day of vengeance is in My heart, and the year of My redeemed has come.”

Brethren, when the Lord comes in the clouds, the wicked will be destroyed by the brightness of His coming. He will not come down and be among them. But when the church judgment comes He will come “to the threshold of the temple”(Ezek. 9:3). He will be near the people and after ordering the Ezekiel 9 church judgment, His garments will indeed be stained. We find additional evidence in coming to His people,  in Mal. 3:1, when He “suddenly comes to His temple.”

Reference: Great Controversy, page 425. “Special work of purification here on earth”.

3) “And I heard the number of them which were sealed: and there were sealed an hundred and forty and four thousand of all the tribes of the children of Israel. (Rev. 7:4)

Who are these people “the children of Israel”?

a) The Jews of today, who will return to Christ soon

b) Those in the churches of the world who have walked upright and holy before the Lord

c) The elect  people in the Seventh Day Adventist denomination

Answer: C

As God’s end time remnant church, Inspiration tells us that the “Israel of today” is the SDA people.

Reference: Testimonies, volume 9, page 164

4) In speaking of the papacy’s head that was wounded, we know that the reformation wounded the head, but what healed it?

a) The world council of churches

b) Apostasy

c) 1929 Rome declaration

Answer: B

Reference: Jezreel Letter, no. 8, p.67

5) Modern Spiritualism had its roots from–

a) Satan’s deception in the garden, “you shall not surely die.”

b) The Fox sisters who began seances in the 19th century in New York.

c) The medieval castles in Europe

Answer: A

Reference: Prophets and Kings, p.685

6) What message is set to bring about a “sifting” and separation of the tares from the wheat within the church?

a) Loud Cry

b)1888 message repeated in last days

c) The Shepherd’s Rod message

Answer: C

Reference: The Answerer, vol. 1, Question no. 6

See also Early Writings, page 270

7) In Review and Herald, Nov. 19, 1908, Ellen White said only those who __________ will be permitted to take part in the Loud Cry.

a) read their Bible daily

b) withstand temptation in the strength of the Mighty One

c) become a part of the SDA reform movement

Answer: B

Here we see that soon , and before, the Loud Cry, dedicated followers of Christ must be found “overcomers” by the Lord. These only will be “permitted” to take part in the Loud Cry.

Reference: Review and Herald, Nov.19, 1908

8) What was a great lesson Noah showed humanity, when the first thing he did upon coming to land was to build an altar to God?

a) That during trials such as the months of storms at sea man can trust God

b) That all mankind should prepare for disasters

c) That God must come first and we should be liberal in free-will offerings

Answer: C

Reference: Patriarchs and Prophets, p.102

9) In Early Writings, what message described on page 277, is to be proclaimed that gives “power and force” to the 3rdangels message?

a)SDA Reform movement

b) Shepherd’s Rod message

c) The Loud Cry

Answer: B

Reference: Shepherd’s Rod, vol. 2, p.230

10) One of the big mis-conceptions of the Elijah message is that it teaches that the church is Babylon  -True or False?

Answer:  True

Brother Houteff has sometimes been falsely accuse of calling the SDA church- Babylon. His teachings were strictly in harmony with Spirit of prophecy.

Reference: Review and Herald, Sept. 5, 1893

11)In the Great Controversy, on page 425, what event (special work of purification) does this quote describe?

“While the investigative judgment is going forward in heaven, while the sins of the penitent believers are being removed from the sanctuary, there is a special work of purification, of putting away of sin, among God’s people upon earth.”

A. The Lord’s coming in the clouds

b. Ezekiel 9

c. The Loud Cry

Answer: B

In that quote EGW says that this work of purification is more clearly described  in Revelation 14. When we go there we find in Rev. 14:14 that our Lord is seen with a “sharp sickle” in His hand.  Then He “reaps” the harvest of the earth. This is the first reaping. Then in verse 15 we read the seconding reaping by an “angel” who thrust in his sickle. The first reaping is Ezekiel 9 church judgment harvest. This is the “first fruit” harvest. The second reaping is the “second fruit” harvest or more commonly known as the –“Great multitude” harvest (Rev. 7:9). The 144,000 “servants of God”, free from the tare leadership in the church,  go out into Babylon and bring into God’s pure church,  the multitude from around the world.

Reference : Great Controversy, p.425

12) The investigative judgment in heaven comes in two sections, what are they?

a. Judgment for the dead and judgment for the living

b. Judgments in the first apartment then in the second apartment in heaven

c. Pre-plagues section then during the 7 last plagues

Answer: A

Reference: Shepherd’s Rod, vol. 2, p.181

13) In the 2nd Seal of Revelation 6, what does the Red Horse represent?

a. The martyred Apostles

b. The time of per-dominant murder and war

c. Arabian horsemen representing apostate believers

Answer: B

Reference: “And there went out another horse that was red: and power was given to him that sat thereon to take peace from the earth, and that they should kill one another: and there was given unto him a great sword.” Rev. 6:3, 4.

14) The Scripture “..they are greedy dogs which can never have enough , and they are shepherds who cannot understand; They all look to their own way, everyone for his gain, from his quarter. (Isaiah 56:11) What is this describing?

a. God’s old testament leaders and priests who were keeping the Tithes for themselves.

b. God’s people who are selfish and greedy

c. God’s end time leaders who teach old truths instead of present truths and don’t look out for their members.

Answer: C

Reference: Shepherd’s Rod, vol. 2, p.80-82

15) In the 3rd Seal, the word’s “hurt not the oil and the wine” means what?

a. Do not do false commercial trading with deceitful scales.

b. Forbids interfering with the writings of the Scriptures in Mose’s time

c. Do not become gluttonous.

Answer: B

Reference: Tract 15, p.48

16) In the book that was “written with and on the backside” (Rev. 5:1), what does this mean?

a. Written within is the Old Testament, on the backside is the New

b. Written within are those saved of all ages, the backside are those lost.

c. Written within is the prophetic word of God, the backside is the prophetic fulfillment of those prophecies.

Answer: C

Reference: Tract 15, p.65

17) In the Old Testament, altars to God were always

a) Bricks

b) Wood and Stone

c) Stones

Answer: C

Reference: Shepherd’s Rod, vol.1, p.162

18) Who said this– “While others try to throw a cloak over the existing evil, and excuse the great wickedness everywhere prevalent, those who have a zeal for God’s honor and a love for souls will not hold their peace to obtain favor for any.”

a) James White

b) Ellen White

c) Victor Houteff

Answer: B

Reference: Testimonies, vol.5, p.210

19) What old testament book has these words:

“Surely the Lord God does nothing, unless He reveals His secret to His servants the prophets.”

a) Micah

b) Jeremiah

c) Amos

Answer: C

Reference: Amos 3:7

20) What chapter in Malachi prophesies the end time Elijah would come?

a) 3rd

b) 4th

c) 1st

Answer: 4

Reference: Mal. 4:5

21) In Malachi 3:1 , the Lord will “suddenly come to His temple” , what is that referring to?

a) The upcoming church purification

b) Jesus coming to the temple back in His earthly ministry

c) Jesus coming to the heavenly temple after His resurrection

Answer:  A

Reference: (Timely Greetings, vol. 2, no.11, p.17-18)

Mal. 3:1 — “Behold, I will send My messenger, and he shall prepare the way before Me: and the Lord, whom ye seek, shall suddenly come to His temple, even the messenger of the covenant, whom ye delight in: behold, he shall come, saith the Lord of hosts.”

   This verse introduces two persons, the Lord and His messenger.  In the language of today these verse would read as follows:

   “Behold, I send My messenger, even the messenger of the covenant, and he shall prepare the way before Me; and the Lord whom ye seek and in Whom ye delight shall suddenly come to His temple.  Behold, He shall come, saith the Lord of hosts.”

Mal. 3:2-4 — “But who may abide the day of His coming?  and who shall stand when He appeareth?  for He is like a refiner’s fire, and like fullers’ sope: and He shall sit as a refiner and purifier of silver: and He shall purify the sons of Levi, and purge them as gold and silver, that they may offer unto the Lord an offering in righteousness.

Then shall the offering of Judah and Jerusalem be pleasant unto the Lord, as in the days of old, and as in former years.”

 

   Plainly these verses foretell that the Lord is to send Elijah the prophet before the great and dreadful day of the Lord, before the judgment of the living members of His church begins, before the separating of the “tares” from the “wheat,” the bad “fish” from the good.  Then He purifies the sons of Levi — the ministry.  God assures us that before this work begins, He will send His messenger, the messenger of the promise, Elijah the prophet. 

 

Scoring:

Correct Answers

1 to 9 — Much work is needed. Please consider that you are not “studying to show yourself approved” and decide to “hit the books”.

10 to 13 — This shows a fair understanding but it’s more lukewarm than anything else. This group we want no part of. Press forward in the studies.

14 to  17 — Not too bad, but double down and get that higher mark which is well within your reach.

18 to 21 — Excellent. Keep up the good work and maintain this very good knowledge.

“Let the wise hear and increase in learning, and the one who understands obtain guidance..” (Proverbs 1:5)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: