Archive for the ‘A spirtual health test’ Category

Answers

July 7, 2018

Thanks to all who took the time to do the test. The following are the answers with the references to explain. The scoring system is at end of test answers. May the Lord continue you guide into all truth (John 16:13)

1) When Christ gathers all nations to Himself as spoken of in Matt. 25:31-34, 41, He will –

a — Be sitting on clouds
b – Be sitting on His throne invisibly
c – Destroy the wicked by the brightness of His coming

Answer- B (Sym.Code, vol. 4, no.10-12, p.6)

2) Fill in the blank. “There must be no spirit of ___________ cherished among us.”

a – Pharisaism
b – Anti- Christ
c – Laodiceanism

Answer – A (Testimonies to Ministers, p.107)

3) The term, “Ephraim,” is synonymous with –

a – Judah
b – Israel
c – All 12 tribes

Answer– B ( Sym.Code, vol. 1, p.8)

4) The terms grass, wheat, or corn are employed to designate –

a – Different portions of latter-day truth
b – General term for spiritual food
c – People in the latter days

Answer – C (Tract 14, p.39)

5) Where in the Rod message does it say the following about the Elijah to come — “the message and the messenger here mentioned are the very last” –

a – SRod, vol. 1
b – Jezreel Letter
c – Fundamental Beliefs

Answer – B (Jezreel Letter, no. 9, p.1)

6) David’s victory over the giant Goliath represents –

a – The church’s victory in the time of trouble such as never was
b – God’s elect over Satan
c – Present Truth believers over Laodiceans

Answer – A (Tract 8, p.58)

7) We as Present Truth believers know there are 5 official Answerer volumes. How many disputed ones are there?

a – Three (no. 6, 7, 8)
b – Two (no. 6 and 7)
c – One (no. 6)

Answer – B (Well known SRod history)

8) In chronological order, the events of the 7th chapter of Revelation, according to the message, is –

a – Not necessarily to follow the events of the 6th chapter or precede the events of the 8th chapter
b – To precede the 8th chapter in order of events but not to follow the 6th chapter of events
c – After the events of the 6th chapter and before the events of the 8th chapter ( it is as chronologically shown 6th to 8th chapter).

Answer –A (Answerer, vol. 2, Q-36)

9) True or False: The US embassy relocation to Jerusalem is a fulfillment of Dan. 11:45.

Answer. False,   Tract 12, p.87-90

10) Complete the following statement; to be sealed one must __ and ___ for ___ ___ _______ being done in the church.

Answer. Sigh, Cry, all the abominations. Ezek. 9:4

11) True or False: The Judgment for the living and sealing began with the arrival of the message in 1929.

Answer: False: Tract 3, p. 42,43

12) True or False: The chariot of Ezekiel 1 visits the earth just before the slaughter of the hypocritical in the church.

Answer: True: Tract 3  p.46,47

13) True of False: The Butter and Honey symbolize good literal food by which Christ was able to discern evil from good.

Answer: False: Tract 6  p.28

14) Which of the following institutions was not established at old Mt. Carmel Center?

a. A health center
b. a rest home
c. a school for the youth
d. A dairy farm
e. All of the above were established at old Mt. Carmel

Answer:   E: See Tract 13 — Historical Section

15) True or False: The close of probation will begin the time when Communist or Communist like forces will take over the world.

Answer: True:  2 Timely Greetings no.41 p.17

16) True or False: The book of the Seven seals is in reality the book of the Revelation.

Answer: True:  2 Timely Greetings  no.12  p.25

17) According to the message what day of the week will Jesus return?

A – Weds.
B – Thurs.
C – Fri.

Answer – A (2 SR, p.255)

18) The 7 last plagues will take place in how many days?

A – 1 year
B – 7 months
C – 15 months

Answer – C (2 SR, p.252)

19) What does the color scarlet mean in Rev. 17?

A – Sin
B – Curse
C – Death

Answer – B (2 SR, p.112)

20) Our Diet should consist of following?

A – 40% Grain, 60% Vegs and Fruits
B – 20% Grain, 80% Vegs and Fruits
C – 50% Grain, 50% Vegs and Fruits

Answer – B (Entering Wedge, p.29,30)

21) The 12th hour in Matthew 20 represents what?

A – End of probation
B – Darkness of the earth
C – Last probationary call

Answer – A (White House Recruiter, p.15)

22) What does the name “Davidian” derive from? Explain —

Answer- (Leviticus Tract, p.3)

23) According to antediluvian monthly calendar, how many days are in a month according to God’s word?

A – 31
B – 29
C – 30

Answer – C ( 2 SR, p.248)

24) Who is thought to invented Peanut Butter as a commercial usage according to the message?

A – George Carver
B – George Washington
C –Thomas Edison

Answer A (Answerer, vol. 5, p.19)

 

Scoring —

10 or less correct —  Time to hit the books as they say. Need much more study

11 to 14 —  Making some progress but still need to buckle down and study

15 to 19 — You’re doing ok. Got a fairly good handle on things. Keep studying

20 to 24 — You’re really advancing well. Nice work!

Advertisements

A Present Truth Q and A test

June 30, 2018

Related image

We all can remember our school days when studying and taking tests often put to stretch our knowledge and dedication to learning. In this same vein over the years we have occasionally posted a Q and A test. This helps measure where you’re at and hopefully motivate to keep studying and learning.

God’s word says —

“Study to show thyself approved unto God, a workman that needeth not to be ashamed, rightly dividing the word of truth.” (2 Tim. 2:15)

 

1) When Christ gathers all nations to Himself as spoken of in Matt. 25:31-34, 41, He will –

a — Be sitting on clouds
b – Be sitting on His throne invisibly
c – Destroy the wicked by the brightness of His coming

2) Fill in the blank. “There must be no spirit of ___________ cherished among us.”

a – Pharisaism
b – Anti- Christ
c – Laodiceanism

3) The term, “Ephraim,” is synonymous with –

a – Judah
b – Israel
c – All 12 tribes

4) The terms grass, wheat, or corn are employed to designate –

a – Different portions of latter-day truth
b – General term for spiritual food
c – People in the latter days

5) Where in the Rod message does it say the following about the Elijah to come — “the message and the messenger here mentioned are the very last” –

a – SRod, vol. 1
b – Jezreel Letter
c – Fundamental Beliefs

6) David’s victory over the giant Goliath represents –

a – The church’s victory in the time of trouble such as never was
b – God’s elect over Satan
c – Present Truth believers over Laodiceans

7) We as Present Truth believers know there are 5 official Answerer volumes. How many disputed ones are there?

a – Three (no. 6, 7, 8)
b – Two (no. 6 and 7)
c – One (no. 6)

8) In chronological order, the events of the 7th chapter of Revelation, according to the message, is –

a – Not necessarily to follow the events of the 6th chapter or precede the events of the 8th chapter
b – To precede the 8th chapter in order of events but not to follow the 6th chapter of events
c – After the events of the 6th chapter and before the events of the 8th chapter ( it is as chronologically shown 6th to 8th chapter).

9) True or False: The US embassy relocation to Jerusalem is a fulfillment of Dan. 11:45.

10) Complete the following statement; to be sealed one must __ and ___ for ___ ___ _______ being done in the church.

11) True or False: The Judgment for the living and sealing began with the arrival of the message in 1929.

12) True or False: The chariot of Ezekiel 1 visits the earth just before the slaughter of the hypocritical in the church.

13) True of False: The Butter and Honey symbolize good literal food by which Christ was able to discern evil from good.

14) Which of the following institutions was not established at old Mt. Carmel Center?

a. A health center
b. a rest home
c. a school for the youth
d. A dairy farm
e. All of the above were established at old Mt. Carmel

15) True or False: The close of probation will begin the time when Communist or Communist like forces will take over the world.

16) True or False: The book of the Seven seals is in reality the book of the Revelation.

17) According to the message what day of the week will Jesus return?

A – Weds.
B – Thurs.
C – Fri.

18) The 7 last plagues will take place in how many days?

A – 1 year
B – 7 months
C – 15 months

19) What does the color scarlet mean in Rev. 17?

A – Sin
B – Curse
C – Death

20) Our Diet should consist of following?

A – 40% Grain, 60% Vegs and Fruits
B – 20% Grain, 80% Vegs and Fruits
C – 50% Grain, 50% Vegs and Fruits

21) The 12th hour in Mathew 20 represents what?

A – End of probation
B – Darkness of the earth
C – Last probationary call

22) What does the name “Davidian” derive from? Explain —

23) According to antediluvian monthly calendar, how many days are in a month according to God’s word?

A – 31
B – 29
C – 30

24) Who is thought to invented Peanut Butter as a commercial usage according to the message?

A – George Carver
B – George Washington
C –Thomas Edison

 

Next week we’ll provide the answers

Answers

January 13, 2018

Thanks to all who took part in this test. It helps gauge your knowledge of the Lord’s message of Elijah.

 

1) Can a Woman teach?

a) No (1 Cor. 14:34)

b) Yes

c) Depends on circumstances

Answer: B (Tract 6, p.75)

 

2) What do the two tubes in Zechariah 4 represent?

a) Christian era prophets

b) Channels of the Holy Spirit

c) Old and New Testaments

Answer : A (Tract 6, p.22-23)

 

3) What does the “little season” of Rev. 20 represent? And where in Scripture can we find the length of time for this little season?

Answer __________________________________

Answer: 100 years, Isaiah 65:20

 

4) What is the anti-typical valley of Achor?

a) Old Jewish city where God gave strict instructions of obedience, hence the anti-typical must mean the strict obedience of the message

b) Means the soon to come freedom of His people in the kingdom

c) Means the Ezekiel 9 church judgment

Answer : C (Tract 4, p.31-32)

 

5) Exactly what day and time does the three days and three nights In the heart of the earth begin and end?

a) Friday morning to Sunday morning

b) Thursday morning to Sunday morning

c) Thursday evening to Sunday morning

Answer: B (Tract 10, p.13-14)

 

6) What does the Exceeding Great horn of Daniel 8:9 represent?

a) Rome first then non-descript beast second.

b) Rome, specifically the Pope

c) Roman Paganism down through the ages

Answer: A (2 SRod, p.126-130)

 

7) What does the term latter rain represent according to the message?

a) The last workings of the Holy Spirit

b) The last shower of Truth

c) The final purification of the church

Answer: B (1 TG, no. 17, p.3-5)

 

8) The Old family tree (based on Isaiah 11:1) consists of how many persons and who are they?

a) Three – Jesse, David, and Christ.

b) Two – Jesse and Christ the Branch

c) We don’t know as it encompasses all of God’s servants

Answer: A (1 TG, no. 31, p.3)

 

9. True or False: The relocation of the US embassy to Jerusalem is found in Daniel 11: 40.

Answer : False (2 TG, no. 7, p.3-7)

 

10. True or False: The two-horned beast symbolizes a man who stands at the head of a European nation that has wide influence.

Answer: False (Tract 12, p.27)

 

11. A true Davidian

a. Does not easily take offense to false statements about him.

b. Is quick to judge the motives of others.

c. Progresses with truth as he feels like it.

d. A only

e. A and C

Answer: A or D (Letter with Certificate of Fellowship)

 

12. The type of the image of the beast is found in the following Biblical chapter.

a. Daniel 7

b. Revelation 13

c. Daniel 3

d. All of the above

e. None of the above

Answer: C (Tract 12, p,28-30)

 

13. The following churches are represented in the prophecy of Ezekiel’s grains.

a. Lutheran

b. Anglican

c. Baptist

d. Episcopal

e. A and C.

f. All of the above

Answer: E (SRod, vol. 1, p.74-86)

 

14. True or False: One of the best ways to avoid rearing misfits is to allow them to play all day until the age of 7.

Answer: False ( Answerer 4, how to avoid rearing misfits)

 

15. True or False: 5 or 6 hours should elapse between meals to allow for complete digestion.

Answer: True ( Entering Wedge, p.43)

 

16. Which seal are we currently living under?

a. Fourth

b. Seventh

c. Fifth

d. Sixth

e. All of the above

Answer: D (Tract 15, p.54-55)

 

17) In the prophecy of Ezek. 4, Ezekiel was told to eat ______ varieties of food.

a) 6 (wheat, barley, beans, corn, millet and spelt)

b) 7 (wheat, barley, beans, lentils, millet, spelt, and corn)

c) 6 (wheat, barley, beans, lentils, millet and spelt)

Answer : C (SRod, vol. 1, p.117)

 

18) The message says that after the 144,000 are delivered from bondage (under apostate

leadership) in the church the balance will be?

a) made an example to others

b) buried and lamented

c) some go with the 144,000 and most die from the failure to get the seal on their forehead.

Answer: A ( SRod, vol. 1, p.151)

 

19) Back in brother Houteff’s day, our S.D.A church taught that the 144,000 were –

a) Special prophets in our church that, along with the other S.D.A members were to give the Loud Cry

b) All that were to be saved in the church and in the world

c) All that would be saved in the S.D.A church judgment

Answer – B (TG, vol. 1, no.15, p.20)

 

20) If a believer in the message thinks that the current storehouses are not doing the right thing, they should do what?

a) Make their own home the storehouse and dispense the tithes as they see fit

b) Complain to the leaders and if they don’t make adjustments to correct the wrong, quit paying tithes to them

c) He has not made tithe payers responsible for its use, continue paying the tithe

Answer – C (Answerer book, vol. 4, p.46-47)

 

21) How many people are there going to be that go to the pre-mil kingdom?

a) at least 200 million

b) 144,000

c) we don’t know, but the 144,00 and great multitude together will be under 200 million

Answer : A – ( Rev. 9:16 which is a part of the Great multitude which no man could number Rev. 7:9)

 

22) The Elijah message contains how many Tracts and TG’s?

a) 15 and 98

b) 12 and 100

c) 15 and 96

Answer : A ( 15 Tracts and 98 TG’s)

 

23) Christ our Lord ate “butter and honey” in order to –

a) Learn and speak the Word here on earth

b) Refuse evil and choose good

c) Grow healthy and strong for His mission

Answer- Answer- B (Tract 6, p.43)

 

24) What lesson can we learn from Felix (Acts 24:25) in connection with the message?

a) Have an open mind and listen carefully for the words of Truth when it comes

b) Show compassion and understanding but do research first

c) do not delay when the Truth presents itself for study/understanding

Answer : C  (Tract 6, p.78)

 

Scorecard —

21-24 —  You are studying the message well, keep it up!

17-20 —  You have a fair knowledge, but a little more studying will help.

13-16 —  The message is not well-known as yet, gotta study.

12 and under —  Gotta “hit the books” as they say.

 

Feel free to copy this test (as with all previous posts and tests) and spread.

“Study to show thyself approved unto God, a workman that needeth not to be ashamed, rightly dividing the word of truth.” (2 Tim.2:15)

 

 

A Present Truth Test

January 6, 2018

Image result for picture of people taking a test

 

Every few weeks we post a series of 24 questions on our Elijah message Facebook site called Truth Tellers. Recently we posted our questions and many were blessed.  We thought it’d be good to post them here. It’s truly a joy to be involved in this work of spreading the Lord’s Rod message (Micah 6:9) and see how many are really studying and learning His final message to us S.D.A.

Take the test and see how you do. Next week we’ll have the answers. Be sure to check the references next week to confirm where the answer is with Inspiration. May you be blessed and enlightened.

1) Can a Woman teach?

a) No (1 Cor. 14:34)

b) Yes

c) Depends on circumstances

 

2) What do the two tubes in Zechariah 4 represent?

a) Christian era prophets

b) Channels of the Holy Spirit

c) Old and New Testaments

 

3) What does the “little season” of Rev. 20 represent? And where in Scripture can we find the length of time for this little season?

Answer __________________________________

 

4) What is the anti-typical valley of Achor?

a) Old Jewish city where God gave strict instructions of obedience, hence the anti-typical must mean the strict obedience of the message

b) Means the soon to come freedom of His people in the kingdom

c) Means the Ezekiel 9 church judgment

 

5) Exactly what day and time does the three days and three nights In the heart of the earth begin and end?

a) Friday morning to Sunday morning

b) Thursday morning to Sunday morning

c) Thursday evening to Sunday morning

 

6) What does the Exceeding Great horn of Daniel 8:9 represent?

a) Rome first then non-descript beast second.

b) Rome, specifically the Pope

c) Roman Paganism down through the ages

 

7) What does the term latter rain represent according to the message?

a) The last workings of the Holy Spirit

b) The last shower of Truth

c) The final purification of the church

 

8) The Old family tree (based on Isaiah 11:1) consists of how many persons and who are they?

a) Three – Jesse, David, and Christ.

b) Two – Jesse and Christ the Branch

c) We don’t know as it encompasses all of God’s servants

 

9. True or False: The relocation of the US embassy to Jerusalem is found in Daniel 11: 40.

 

10. True or False: The two-horned beast symbolizes a man who stands at the head of a European nation that has wide influence.

 

11. A true Davidian

a. Does not easily take offense to false statements about him.

b. Is quick to judge the motives of others.

c. Progresses with truth as he feels like it.

d. A and C

 

12. The type of the image of the beast is found in the following Biblical chapter.

a. Daniel 7

b. Revelation 13

c. Daniel 3

d. All of the above

e. None of the above

 

13. The following churches are represented in the prophecy of Ezekiel’s grains.

a. Lutheran

b. Anglican

c. Baptist

d. Episcopal

e. A and C.

f. All of the above

 

14. True or False: One of the best ways to avoid rearing misfits is to allow them to play all day until the age of 7.

 

15. True or False: 5 or 6 hours should elapse between meals to allow for complete digestion.

 

16. Which seal are we currently living under?

a. Fourth

b. Seventh

c. Fifth

d. Sixth

e. All of the above

 

17) In the prophecy of Ezek. 4, Ezekiel was told to eat ______ varieties of food.

a) 6 (wheat, barley, beans, corn, millet and spelt)

b) 7 (wheat, barley, beans, lentils, millet, spelt, and corn)

c) 6 (wheat, barley, beans, lentils, millet and spelt) Answer : C (SRod, vol. 1, p.117)

 

18) The message says that after the 144,000 are delivered from bondage (under apostate

leadership) in the church the balance will be?

a) made an example to others

b) buried and lamented

c) some go with the 144,000 and most die from the failure to get the seal on their forehead.

 

19) Back in brother Houteff’s day, our S.D.A church taught that the 144,000 were –

a) Special prophets in our church that, along with the other S.D.A members were to give the Loud Cry

b) All that were to be saved in the church and in the world

c) All that would be saved in the S.D.A church judgment

 

20) If a believer in the message thinks that the current storehouses are not doing the right thing, they should do what?

a) Make their own home the storehouse and dispense the tithes as they see fit

b) Complain to the leaders and if they don’t make adjustments to correct the wrong, quit paying tithes to them

c) He has not made tithe payers responsible for its use, continue paying the tithe

 

21) How many people are there going to be that go to the pre-mil kingdom?

a) at least 200 million

b) 144,000

c) we don’t know, but the 144,00 and great multitude together will be under 200 million

 

22) The Elijah message contains how many Tracts and TG’s?

a) 15 and 98

b) 12 and 100

c) 15 and 96

 

23) Christ our Lord ate “butter and honey” in order to –

a) Learn and speak the Word here on earth

b) Refuse evil and choose good

c) Grow healthy and strong for His mission

 

24) What lesson can we learn from Felix (Acts 24:25) in connection with the message?

a) Have an open mind and listen carefully for the words of Truth when it comes

b) Show compassion and understanding but do research first

c) do not delay when the Truth presents itself for study/understanding

 

 

Present Truth Questions and Answers

July 30, 2016

Q and A picture

We hope this study has been rewarding to you.  We are providing the references for the correct answer.

1) According to the message what are the three categories of disease?

a) obesity, viral, mal-nutrition

b) Hereditary, communicative, and self-created

c) Gluttony, wrong food combinations, over eating of sugar

Answer- B (Tract -Entering Wedge, p.9)

“THE CAUSES OF DISEASE

 Disease has been identified in three different categories — hereditary, communicative, and self-created (acquired). This being so, then there must be three kinds of sin, three laws to transgress. Two of these laws are found in the Decalogue (Ex. 20:3-17): The first prohibits sinning against God, and the second against our fellowmen. The Third, therefore, is the law of health, the law which forbids transgressing against our bodies.” (Lev. 11; Isa. 66:16, 17).

 

2) Who represents Modern Assyria?

a) Modern Babylon (Religious confusion and sects)

b) United States

c) English-speaking Christian world

Answer- C (1 TG, no.23, p.6)

“At this point let us pause a moment and summarize the characteristics by which this modern Assyria is to be identified.  (1) As man looks at things, she is so great that there is none like her.  She is well instructed in the things of God.  (2) She is oppressive, a hard ruling nation.  (3) She has polluted the sanctuary and has declared the law of God void.  (4) She has piled up wealth by going after it as an evening wolfe goes after its prey.  (5) She harbors the church of God.  (6) She exists in the time the Lord is to manifest His power and destroy all the wicked nations.  (7) She is an Assyria-like nation, widespread, a nation of conquests.

   There is but one people under the sun that answers to all these descriptions, and that people is, of course, the English-speaking people, in whose midst is the church, and from whose midst the Gospel and the Bible flow out to all nations.  As clear as language can make it, the burden of the prophet Zephaniah is for the English-speaking Christian world.”

 

3) What three movements typifies every phase of our work?

a) Zechariah’s, Moses’, and Noah’s

b) Abraham’s, David’s, John the Baptist’s

c) Jeremiah’s, Ezekiel’s, Isaiah’s

Answer- A (1 TG, no.9, p.12)

“The work of these three movements — Zechariah’s, Moses’, and Noah’s — therefore, typifies every phase of our work.

   Here is clearly seen that our God-given work does not consist of preaching alone, but of manual work, too.  There are thousands in the world who are as anxious to preach as are the bears to fill up their stomachs after coming out of their winter hibernation, but there are few who will put their shoulders to the wheel and keep on pushing.”

 

4) Name the five groups of saints that will be in the Kingdom?

144,000, Great Multitude, Special resurrection of Daniel 12:2, Special Res. of Ezek.37:1-14, Resurrection of Rev. 20:6

Answer- (Tract 9, p.65-66)

Five Groups in the Kingdom.   “These groups are (1) the 144,000, Israelites the first fruits of the living, whose “nobles shall be of themselves,” and whose “governor shall proceed from the midst of them” (Jer. 30:21); they shall return to Jerusalem, and stand on Mount Sion with the Lamb; (2) those whom John saw, after the sealing of the 144,000, gathered from “all nations, and kindreds, and people, and tongues,” during the “great tribulation,”  the “time of trouble such as never was” — the great multitude who go to Jerusalem  before the resurrection; (3) those who arise to everlasting life in the resurrection of Daniel 12:2; (4) those Israelites who shall come forth in the resurrection of Ezekiel 37:1-14; (5) all who come in the resurrection of Revelation 20:6; — collectively, these are all the Israelites and Gentiles who shall return to Jerusalem, possess the promised land, and then the whole earth.”

 

5) Where is the following reference said in the message?

“Such a combination of circumstances will result in a replication of the international church-and-state rule of the Middle Ages, and will relegate to the scrap heap the world’s finest instrument of human liberty — the divinely inspired Constitution of the United States of America.”

a) Great Controversy

b) Tract

c) Jezreel Letter

Answer- B (Tract 12, p.54)

“Such a combination of circumstances will result in a replication of the international church-and-state rule of the Middle Ages, and will relegate  to the scrap heap the world’s finest instrument of human liberty — the divinely inspired Constitution of the United States of America.  Since this development will make the world’s ills worse, it will signalize that the four angels have let loose the winds, and that the 144,000 Israelites are sealed.” (Rev. 7:3-8).

 

6) What number is the Bible connected to?

a) 3 (Father , Son, and Holy Spirit)

b) 5 (Five time messages in the Scriptures)

c) 7 ( The complete word of God)

Answer- B (Tract 3 supplement, p.9)

Number Of The Bible

   “The parable in the twentieth chapter of Matthew, explains that the Bible contains five time messages; namely, “early in the morning,” “the third hour,” “the sixth hour, and the ninth,” “and the eleventh hour,” – five in all. These symbolical calls prove to be all the time-messages in the Bible from the day It begun to be written to the close of probationary time; that is, when these messages are proclaimed to the world, the Bible will be an exhausted book as far as saving any one after that. (This subject is fully proved in “The Shepherd’s Rod”, Vol. 2, pp. 222, 238.) Therefore, the numerical value of the Bible is, Five.”

 

7) How many regimes does the “king of the north” have in history?

 

a) 4

b) 7

c) 5

Answer -C (Tract 12, p.62-85)

http://shepherds-rod.org/Tracts/trac012.html

 

8) In Isaiah 60:1-3 we read. “Arise, shine, for your light has come, and the glory of the LORD rises upon you. Darkness as black as night covers all the nations of the earth, but the glory of the LORD rises and appears over you. All nations will come to your light; mighty kings will come to see your radiance.” What prophetic time is this describing?

a) After the Lord’s resurrection, the early Christian church

b) The pre-Ezekiel 9 time of “Jacob’s trouble”

c) In the Loud Cry

Answer – C (Shep. Rod, vol.1, p.152)

“This chapter begins with the words “Arise, shine; for thy light is come, and the glory of the Lord is risen upon thee.” The Latter Rain, the Spirit of God, and the glory of His power.  The chapter tells of the ingathering in the time of harvest.  A great multitude composed of all nations, and classes of people, rich and poor alike, from all walks of life; kings and rulers among them, and also the wealth of the Gentiles shall come to the church.  The nation and the kingdom that will not serve them (the church) shall perish.  The multitude gathered here are the ones with the palms in their hands.”  Rev. 7:9.

 

9) Right now the Chariot of Ezekiel 1 is being used as–

a) A Prayer center

b) A base of Operations

c) A marking station

Answer– B (Tract 1, p.37-38)

“The fact, therefore, that from the chariot, the Lord commands the prophet to go speak, bear the message, to His people, and that the message totals over 1250 pages of literature published since 1930, unfolding its truth from different angles, solemnly reveals that the chariot, though invisible to human beings (as to “the young man” were the chariots which covered the mountains — 2 Kings 6:17), has already arrived.

And since it is already here, it must of course be the divine instrumentality through which, as a sort of base of operations, the Lord is ordering and directing His work, and through which He shall do so until “this gospel of the kingdom…be preached in all the world for a witness unto all nations; and…the end come.” Matt. 24:14. 

 

10) Satan works through ____________ to control the people

a) Ministers

b) The General Conference

c) Lukewarm SDA members

Answer – A (Testimonies to Ministers, p.472-473)

Says the great deceiver…

“I will influence popular ministers to turn the attention of their hearers from the commandments of God. That which the Scriptures declare to be a perfect law of liberty shall be represented as a yoke of bondage. The people accept their minister’s explanations of Scripture and do not investigate for themselves. Therefore, by working through the ministers, I can control the people according to my will.”

 

11) The word “to pass under the Rod” means

a) To learn the message

b) To make a covenant with God

c) To separate His elect from the multitude

Answer—C ( 2 TG, no. 1, p.7-8)

“And concerning the tithe of the herd, or of the flock, even of whatsoever passeth under the rod, the tenth shall be holy unto the Lord.” Lev. 27:32.

   To determine the Lord’s part, the tithe, the Lord’s lambs, goats, or sheep, were made to pass under the rod.  Each tenth then was taken and set aside for the Lord.  The statement of Ezekiel twenty, verse thirty-seven, “to pass under the rod,” therefore, means to separate His very elect from among the multitude, from among the “tares,” (Matt. 13:30) or from among the “bad fish” (Matt. 13:47, 48).  And being thus separated, they are counted.  So it is that the 144,000 (Rev. 7:3-8; 14:1) are a separate and numbered company.”

 

12) Many “honest souls” would welcome the sealing message if they did not –

a. Lack backbone and zeal to resist opposition

b. Ignore Bible studies of present truth

c. Read the Scriptures daily

Answer – A

( Unfortunately we lost the reference and cannot find it, though the answer (a) is the true one. When we do we’ll post it)

 

13) As Nineveh was spared by the message to it, also the Laodiceans are saved by—

a. Zealous church membership

b. Evangelism to the world

c. A message to the Laodiceans

Answer– C (TG, vol.2, no. 20, p.26)

“Ezek. 9:4-6 — “And the Lord said unto him, Go through the midst of the city, through the midst of Jerusalem, and set a mark upon the foreheads of the men that sigh and that cry for all the abominations that be done in the midst thereof.  And to the others He said in mine hearing, Go ye after him through the city, and smite: let not your eye spare, neither have ye pity: Slay utterly old and young, both maids, and little children, and women: but come not near any man upon whom is the mark; and begin at My sanctuary.  Then they began at the ancient men which were before the house.”

   When the day approaches for this scripture to be fulfilled, then its truth must be the “meat in due season” for the people at that time.  Nothing else can take its place.  And so we see that as Nineveh was spared by the message to it, so the Laodiceans can only be saved by the “Message to the Laodiceans.”

 

14) In what book describes Jesus’ traveling from His throne to the Father’s throne in heaven?

a) Early Writings

b) Jezreel Letters

c) Revelation

Answer– A (Early Writings, p.55)

“I saw the Father rise from the throne, [See page 92.] and in a flaming chariot go into the holy of holies within the veil, and sit down. Then Jesus rose up from the throne, and the most of those who were bowed down arose with Him. I did not see one ray of light pass from Jesus to the careless multitude after He arose, and they were left in perfect darkness. Those who arose when Jesus did, kept their eyes fixed on Him as He left the throne and led them out a little way.

Then He raised His right arm, and we heard His lovely voice saying, “Wait here; I am going to My Father to receive the kingdom; keep your garments spotless, and in a little while I will return from the wedding and receive you to Myself.” Then a cloudy chariot, with wheels like flaming fire, surrounded by angels, came to where Jesus was. He stepped into the chariot and was borne to the holiest, where the Father sat. There I beheld Jesus, a great High Priest, standing before the Father. On the hem of His garment was a bell and a pomegranate, a bell and a pomegranate. Those who rose up with Jesus would send up their faith to Him in the holiest, and pray, “My Father, give us Thy Spirit.” Then Jesus would breathe upon them the Holy Ghost. In that breath was light, power, and much love, joy, and peace.”

 

15) In Isaiah 55:1  what does the word “buy” the wine and milk mean?

a. Pay with some money , however little to help support the workers in the vineyard

b. Agree to pay the Lord some day in devotion

c. Give something in trade for it

Answer: C (SRod, vol. 1, p.141-142)

“Yea, come, buy wine and milk without money and without price.”  Though the water is free, the wine and he milk are sold, but there is no set price on it, nor is the exchange made with money.  Something must be given in trade to make the transaction.  What must it be?  The answer is found in the seventh verse, as follows: “Let the wicked forsake his way, and the unrighteous man his thoughts: And let him return unto the Lord, and he will have mercy upon him; and to our God, for he will abundantly pardon.” 

We must forsake our ways and our thoughts, and in exchange, take God’s thoughts and follow His ways.  Isa. 55:8: “For my thoughts are not your thoughts, neither are your ways my ways, saith the Lord.”  Not until after this transaction is made can one please, serve, or understand God, nor can he enter heaven.  When this transaction is made, the thoughts, ways, desires, actions, and the whole human being is changed. 

How do we get God’s thoughts?  Only in one way may they be attained.  God’s thoughts and ways are found in His Word (the Bible).  The man who will follow the complete instructions by the Spirit of God is in a heavenly atmosphere, and walks with God as Enoch of old.”

 

16) In Isaiah 64:1 it says “..they shall build the old wastes..” Who is the “they”?

a. Those who make it to the kingdom in the latter days

b. the 144,000

c. The believers since 1844

Answer: B ( Srod, vol. 1, p.154)

“..in Isa. 61:4 we read: “And they shall build the old wastes, they shall raise up the former desolations, and they shall repair the waste cities, the desolations of many generations.”  The meaning of this verse is to restore the truth of God which has been trodden down under foot for many generations.  The 144,000–the true Israel of God–are the builders.” 

 

17) The term “Laodicea”–

a. Refers to the last section of the church to be commingled with wheat and tares

b. Is a Greek term meaning “people declaring judgment”

c. Signifies the mission of the last section of the church

d. All of the above

Answer- D (Tract 2, p.35, Tract 3, p.62) (Please review these references)

 

18) The purpose of the scene in Rev. 5 is to –

a. Open the book with the seven seals

b. Bring about the new world order

c. Announce the beginning of Armaggedon

d. All of the above

Answer- A (15 Tract, p.9-10)

“He was taken in vision to see and to write those eventful “things” which were to take place at the time the judicial-like throng of Revelation 4, 5 should actually convene.  As to the other “things,” the things which follow as a result of the event, assured He Who has the “keys of hell and of death,” some were and some were to be (Rev. 1:19); that is, when this divine throng convenes, then some of the “things” that are brought to view as a result of the event, are  already history, while some of them are yet  prophecy — some point back and some point forward.

   The first and most important thing that takes place in this solemn assembly, is the opening of the book.  It should be remembered, too, that the book is sealed with seven seals (Rev. 5:1).  It being in seven sections, each section individually sealed, seven seals in all are consecutively broken, permitting each section to unfold its own contents:

The first seal, or section of the book, discloses the things of Revelation 6:2; the second, the things of verse 4; the third, the things of verses 5 and 6; the fourth, the things of verse 8; the fifth, the things of verses 9 to 11; the sixth, the things of verses 12 to 17 and of chapter 7; the seventh, the things of chapters 8 to 22.  That the seventh seal contains chapters  8 to 22 is immediately seen by the fact that each chapter is connected with the conjunction “and.”  In other words, The Revelation, save for the first five chapters, is but a reproduction of the things which were on record within the seals, and which as a result of the breaking the seals were pictorially displayed in John’s sight.”

 

19) According to the message what is man’s greatest test?

a) The decision to stand for present truth

b) The temptation of diet

c) Whether to sigh and cry for abominations done in our life and the church

Answer- A (Tract 3, p.9)

“Always man’s greatest test, and one which has ever involved almost an instantaneous decision, has been in the unrolling of the scroll — in the eclipse of a past message by a new one, — present truth. On every such occasion each one has had to decide: Shall I heed the new and unpopular truth and walk in its light, joining with those who are despised by nearly every religious leader in the land? or shall I allow myself to be deterred by the decision and counsel of the ministry in my church?”

 

20) If God’s storehouse is not doing all things right according to our perceptions, the messages tells us–

a) Make your complaint and if the organization does not correct it, send it to where you feel is best

b) Withdraw from Tithing and use the money for your own personal ministry

c) Continue to Tithe, knowing that you are being judged for what you do and they will be judged for what they do

Answer-C ( Answerer, vol. 4, Q-98)

“Question No. 98:

   Should we pay our tithe to the “storehouse” if we know that it is not used rightly?

Answer:

   Knowing that our tithe belongs to God’s storehouse, our greatest burden should be to see that it is faithfully paid there. Nowhere in the Bible do we find that the Lord has laid upon any tithe payer the policing of the channels through which these funds pass.

   The Lord’s treasury is under His control, and if He Himself should not see fit to correct an abuse in the handling of His money, certainly we could not correct it however hard we might try. If we guard carefully that part of His work which He entrusts to us, our only concern will be to find out where His “storehouse” is, and then faithfully to deposit His money there. He has not made us responsible for its use; that, He will personally take over–even as He is now “taking the reins in His own hands.”

   When the Promised Land was divided among the twelve tribes of Israel, the tribe of Levi received no land for an inheritance, as did the eleven tribes. Instead, the Lord decreed that the tithes of the other tribes were to go to the Levites. This was their inheritance. It was actually their own. And just as they, as the tithe receivers, had no right to dictate to the others, the tithe payers, what to do with their own increase after it had been tithed, so the tithe payers had no right to dictate to the tithe receivers what to do with the tithe. Each tribe was itself to be accountable to the Lord for that which He had entrusted to it. Thus it must be today.”

Present Truth Questions

July 23, 2016

Q and A picture

“Study to shew thyself approved unto God, a workman that needeth not to be ashamed, rightly dividing the word of truth.” (2 Tim. 2:15)

We’d like to present 20 questions that will help gauge the level of knowledge one has on various present truth subjects. Next week we’ll present the answers. Enjoy.

1) According to the Elijah message what are the three categories of disease?

a) Obesity, viral, mal-nutrition  b) Hereditary, communicative, and self-created  c) Gluttony, wrong food combinations, over eating of sugar

2) Who represents Modern Assyria?

a) Modern Babylon (Religious confusion and sects  b) United States c) English-speaking Christian world

3) What three movements typifies every phase of our work as Elijah messengers?

a) Zechariah’s, Moses’, and Noah’s  b) Abraham’s, David’s, John the Baptist’s  c) Jeremiah’s, Ezekiel’s, Isaiah’s

4) Name the five groups of saints that will be in the Kingdom?

_________________________________

5) Where is the following reference said in the message?

“Such a combination of circumstances will result in a replication of the international church-and-state rule of the Middle Ages, and will relegate to the scrap heap the world’s finest instrument of human liberty — the divinely inspired Constitution of the United States of America.”

a) Great Controversy  b) Tract  c) Jezreel Letter

6) What number is the Bible connected to?

a) 3 (Father , Son, and Holy Spirit)  b) 5 (Five time messages in the Scriptures)   c) 7 ( The complete word of God)

7) How many regimes does the “king of the North” have in history (found in the book of Daniel)?

a) 4   b) 7   c) 5

8) In Isaiah 60:1-3 we read– “Arise, shine, for your light has come, and the glory of the LORD rises upon you. Darkness as black as night covers all the nations of the earth, but the glory of the LORD rises and appears over you. All nations will come to your light; mighty kings will come to see your radiance.” What prophetic time is this describing?

a) After the Lord’s resurrection  b) The pre-Ezekiel 9 time of “Jacob’s trouble”   c) In the Loud cry

9) Right now the Chariot of Ezekiel 1 is being used as–

a) A Prayer center b) A base of Operations c) A marking station

10) Satan works through ____________ to control the people

a) Ministers b) The General Conference c) Lukewarm SDA members

11) The word “to pass under the Rod” means

a) To learn the message b) To make a covenant with God c) To separate His elect from the multitude

12) Many “honest souls” would welcome the sealing message if they did not –

a) Lack backbone and zeal to resist opposition  b) Ignore Bible studies of present truth  c) stop reading the Scriptures daily

13) As Nineveh was spared by the message to it, also the Laodiceans are saved by—

a) Zealous church membership  b) Evangelism to the world  c) A message to the Laodiceans

14) In what book describes Jesus’ traveling from His throne to the Father’s throne in heaven?

a) Early Writings  b) Jezreel Letters  c) Revelation

15) In Isaiah 55:1 what does the word “buy” the wine and milk mean?

a) Pay with some money , however little to help support the workers in the vineyard  b) Agree to pay the Lord some day in devotion  c) Give something in trade for it

16) In Isaiah 64:1 it says “..they shall build the old wastes..” Who is “they”?

a) Those who make it to the kingdom in the latter days  b) the 144,000  c) The believers since 1844

17) The term “Laodicea” means–

a) Refers to the last section of the church to be commingled with wheat and tares b) Is a Greek term meaning “people declaring judgment” c) Signifies the mission of the last section of the church

18) The purpose of the scene in Rev. 5 is to –

a) Open the book with the seven seals  b) Bring about the new world order  c) Announce the beginning of Armageddon

19) According to the Elijah message what is man’s greatest test?

a) The decision to stand for present truth  b) The temptation of diet  c) Whether to sigh and cry for abominations done in our life and the church

2o) If God’s storehouse is not doing all things right according to our perceptions, the messages tells us–

a) Make your complaint and if the organization does not correct it, send it to where you feel is best  b) Withdraw from Tithing and use the money for your own personal ministry  c) Continue to Tithe, knowing that you are being judged for what you do and they will be judged for what they do

 

Answers

July 26, 2014

This week we’ll take a look at the correct answers and give a small commentary when needed.

1) “The wolf also shall dwell with the lamb, and the leopard shall lie down with the kid; and the calf and the young lion and the fatling together; and a little child shall lead them. And the cow and the bear shall feed; their young ones shall lie down together: and the lion shall eat straw like the ox. And the sucking child shall play on the hole of the asp, and the weaned child shall put his hand on the cockatrice’ den.”(Isaiah 11:6)

This inspired reference is speaking of:

a) The heavenly kingdom

b) The pre-millennial earthly kingdom

c) The new earth kingdom

Answer– B.

There will be no “suckling child” in the heavenly kingdom nor the earth made new kingdom. This time can only be in the future but before the second coming of Christ. Notice there are no conditions attached to this word of God. He said it, He will do it.

Reference – Selected Messages, vol. 1, p.172

Also see our two part post called “Thy Kingdom Come” listed under “Our Lord’s Kingdom”

2) “Who is this that cometh from Edom, with dyed garments from Bozrah? this that is glorious in his apparel, travelling in the greatness of his strength? I that speak in righteousness, mighty to save. Why are Your clothes red, and Your garments like one who treads a winepress? (Isaiah 63:1-2)

This is speaking of what?

a) Return of Jesus to heaven after the church judgment

b) The days of the new earth

c) Concerning the Lord’s solemn judgments given in the desert during the 40 years of wandering

Answer– A

Here we see something very illuminating. Notice that this person is “travelling in the greatness of his strength”. Then he answers who He is, “I that speak in righteousness. mighty to save.” There is only one being in the universe that can “save”. The Lord savior Jesus Christ. He is returning with dyed or stained garments (as if in blood). We know it is blood because later in verse 3 we read, “Their blood is sprinkled upon My garments, and I have stained all My robes.” Then we get the time in which He does this ”For the day of vengeance is in My heart, and the year of My redeemed has come.”

Brethren, when the Lord comes in the clouds, the wicked will be destroyed by the brightness of His coming. He will not come down and be among them. But when the church judgment comes He will come “to the threshold of the temple”(Ezek. 9:3). He will be near the people and after ordering the Ezekiel 9 church judgment, His garments will indeed be stained. We find additional evidence in coming to His people,  in Mal. 3:1, when He “suddenly comes to His temple.”

Reference: Great Controversy, page 425. “Special work of purification here on earth”.

3) “And I heard the number of them which were sealed: and there were sealed an hundred and forty and four thousand of all the tribes of the children of Israel. (Rev. 7:4)

Who are these people “the children of Israel”?

a) The Jews of today, who will return to Christ soon

b) Those in the churches of the world who have walked upright and holy before the Lord

c) The elect  people in the Seventh Day Adventist denomination

Answer: C

As God’s end time remnant church, Inspiration tells us that the “Israel of today” is the SDA people.

Reference: Testimonies, volume 9, page 164

4) In speaking of the papacy’s head that was wounded, we know that the reformation wounded the head, but what healed it?

a) The world council of churches

b) Apostasy

c) 1929 Rome declaration

Answer: B

Reference: Jezreel Letter, no. 8, p.67

5) Modern Spiritualism had its roots from–

a) Satan’s deception in the garden, “you shall not surely die.”

b) The Fox sisters who began seances in the 19th century in New York.

c) The medieval castles in Europe

Answer: A

Reference: Prophets and Kings, p.685

6) What message is set to bring about a “sifting” and separation of the tares from the wheat within the church?

a) Loud Cry

b)1888 message repeated in last days

c) The Shepherd’s Rod message

Answer: C

Reference: The Answerer, vol. 1, Question no. 6

See also Early Writings, page 270

7) In Review and Herald, Nov. 19, 1908, Ellen White said only those who __________ will be permitted to take part in the Loud Cry.

a) read their Bible daily

b) withstand temptation in the strength of the Mighty One

c) become a part of the SDA reform movement

Answer: B

Here we see that soon , and before, the Loud Cry, dedicated followers of Christ must be found “overcomers” by the Lord. These only will be “permitted” to take part in the Loud Cry.

Reference: Review and Herald, Nov.19, 1908

8) What was a great lesson Noah showed humanity, when the first thing he did upon coming to land was to build an altar to God?

a) That during trials such as the months of storms at sea man can trust God

b) That all mankind should prepare for disasters

c) That God must come first and we should be liberal in free-will offerings

Answer: C

Reference: Patriarchs and Prophets, p.102

9) In Early Writings, what message described on page 277, is to be proclaimed that gives “power and force” to the 3rdangels message?

a)SDA Reform movement

b) Shepherd’s Rod message

c) The Loud Cry

Answer: B

Reference: Shepherd’s Rod, vol. 2, p.230

10) One of the big mis-conceptions of the Elijah message is that it teaches that the church is Babylon  -True or False?

Answer:  True

Brother Houteff has sometimes been falsely accuse of calling the SDA church- Babylon. His teachings were strictly in harmony with Spirit of prophecy.

Reference: Review and Herald, Sept. 5, 1893

11)In the Great Controversy, on page 425, what event (special work of purification) does this quote describe?

“While the investigative judgment is going forward in heaven, while the sins of the penitent believers are being removed from the sanctuary, there is a special work of purification, of putting away of sin, among God’s people upon earth.”

A. The Lord’s coming in the clouds

b. Ezekiel 9

c. The Loud Cry

Answer: B

In that quote EGW says that this work of purification is more clearly described  in Revelation 14. When we go there we find in Rev. 14:14 that our Lord is seen with a “sharp sickle” in His hand.  Then He “reaps” the harvest of the earth. This is the first reaping. Then in verse 15 we read the seconding reaping by an “angel” who thrust in his sickle. The first reaping is Ezekiel 9 church judgment harvest. This is the “first fruit” harvest. The second reaping is the “second fruit” harvest or more commonly known as the –“Great multitude” harvest (Rev. 7:9). The 144,000 “servants of God”, free from the tare leadership in the church,  go out into Babylon and bring into God’s pure church,  the multitude from around the world.

Reference : Great Controversy, p.425

12) The investigative judgment in heaven comes in two sections, what are they?

a. Judgment for the dead and judgment for the living

b. Judgments in the first apartment then in the second apartment in heaven

c. Pre-plagues section then during the 7 last plagues

Answer: A

Reference: Shepherd’s Rod, vol. 2, p.181

13) In the 2nd Seal of Revelation 6, what does the Red Horse represent?

a. The martyred Apostles

b. The time of per-dominant murder and war

c. Arabian horsemen representing apostate believers

Answer: B

Reference: “And there went out another horse that was red: and power was given to him that sat thereon to take peace from the earth, and that they should kill one another: and there was given unto him a great sword.” Rev. 6:3, 4.

14) The Scripture “..they are greedy dogs which can never have enough , and they are shepherds who cannot understand; They all look to their own way, everyone for his gain, from his quarter. (Isaiah 56:11) What is this describing?

a. God’s old testament leaders and priests who were keeping the Tithes for themselves.

b. God’s people who are selfish and greedy

c. God’s end time leaders who teach old truths instead of present truths and don’t look out for their members.

Answer: C

Reference: Shepherd’s Rod, vol. 2, p.80-82

15) In the 3rd Seal, the word’s “hurt not the oil and the wine” means what?

a. Do not do false commercial trading with deceitful scales.

b. Forbids interfering with the writings of the Scriptures in Mose’s time

c. Do not become gluttonous.

Answer: B

Reference: Tract 15, p.48

16) In the book that was “written with and on the backside” (Rev. 5:1), what does this mean?

a. Written within is the Old Testament, on the backside is the New

b. Written within are those saved of all ages, the backside are those lost.

c. Written within is the prophetic word of God, the backside is the prophetic fulfillment of those prophecies.

Answer: C

Reference: Tract 15, p.65

17) In the Old Testament, altars to God were always

a) Bricks

b) Wood and Stone

c) Stones

Answer: C

Reference: Shepherd’s Rod, vol.1, p.162

18) Who said this– “While others try to throw a cloak over the existing evil, and excuse the great wickedness everywhere prevalent, those who have a zeal for God’s honor and a love for souls will not hold their peace to obtain favor for any.”

a) James White

b) Ellen White

c) Victor Houteff

Answer: B

Reference: Testimonies, vol.5, p.210

19) What old testament book has these words:

“Surely the Lord God does nothing, unless He reveals His secret to His servants the prophets.”

a) Micah

b) Jeremiah

c) Amos

Answer: C

Reference: Amos 3:7

20) What chapter in Malachi prophesies the end time Elijah would come?

a) 3rd

b) 4th

c) 1st

Answer: 4

Reference: Mal. 4:5

21) In Malachi 3:1 , the Lord will “suddenly come to His temple” , what is that referring to?

a) The upcoming church purification

b) Jesus coming to the temple back in His earthly ministry

c) Jesus coming to the heavenly temple after His resurrection

Answer:  A

Reference: (Timely Greetings, vol. 2, no.11, p.17-18)

Mal. 3:1 — “Behold, I will send My messenger, and he shall prepare the way before Me: and the Lord, whom ye seek, shall suddenly come to His temple, even the messenger of the covenant, whom ye delight in: behold, he shall come, saith the Lord of hosts.”

   This verse introduces two persons, the Lord and His messenger.  In the language of today these verse would read as follows:

   “Behold, I send My messenger, even the messenger of the covenant, and he shall prepare the way before Me; and the Lord whom ye seek and in Whom ye delight shall suddenly come to His temple.  Behold, He shall come, saith the Lord of hosts.”

Mal. 3:2-4 — “But who may abide the day of His coming?  and who shall stand when He appeareth?  for He is like a refiner’s fire, and like fullers’ sope: and He shall sit as a refiner and purifier of silver: and He shall purify the sons of Levi, and purge them as gold and silver, that they may offer unto the Lord an offering in righteousness.

Then shall the offering of Judah and Jerusalem be pleasant unto the Lord, as in the days of old, and as in former years.”

 

   Plainly these verses foretell that the Lord is to send Elijah the prophet before the great and dreadful day of the Lord, before the judgment of the living members of His church begins, before the separating of the “tares” from the “wheat,” the bad “fish” from the good.  Then He purifies the sons of Levi — the ministry.  God assures us that before this work begins, He will send His messenger, the messenger of the promise, Elijah the prophet. 

 

Scoring:

Correct Answers

1 to 9 — Much work is needed. Please consider that you are not “studying to show yourself approved” and decide to “hit the books”.

10 to 13 — This shows a fair understanding but it’s more lukewarm than anything else. This group we want no part of. Press forward in the studies.

14 to  17 — Not too bad, but double down and get that higher mark which is well within your reach.

18 to 21 — Excellent. Keep up the good work and maintain this very good knowledge.

“Let the wise hear and increase in learning, and the one who understands obtain guidance..” (Proverbs 1:5)

Present Truth Questions

July 19, 2014

In the beginning of the year we posted a series of questions designed to find out how we stand on the present truth message from the Lord. This post we will ask additional questions concerning this matter.

As we are living in the very last days of our church’s probation, we should take these counsels to heart.

“There are many precious truths contained in the word of God, but it is “present truth” that the flock needs now.” (Early Writings, p.63)

“My people are destroyed for lack of knowledge.(Hosea 4:6)

Scripture, Spirit of Prophecy and the Elijah message are all abundantly clear. We must continue walking up the path of knowledge. There is danger in “resting on our laurels” sort of speak.

Ok let us pose our questions and next week we’ll provide the answers.

1) “The wolf also shall dwell with the lamb, and the leopard shall lie down with the kid; and the calf and the young lion and the fatling together; and a little child shall lead them. And the cow and the bear shall feed; their young ones shall lie down together: and the lion shall eat straw like the ox. And the sucking child shall play on the hole of the asp, and the weaned child shall put his hand on the cockatrice’ den.”(Isaiah 11:6)

This inspired reference is speaking of:

a) The heavenly kingdom

b) The pre-millennial earthly kingdom

c) The new earth kingdom

2) “Who is this that cometh from Edom, with dyed garments from Bozrah? this that is glorious in his apparel, travelling in the greatness of his strength? I that speak in righteousness, mighty to save. Why are Your clothes red, and Your garments like one who treads a winepress? (Isaiah 63:1-2)

This is speaking of what?

a) Return of Jesus to heaven after the church judgment

b) The days of the new earth

c) Concerning the Lord’s solemn judgments given in the desert during the 40 years of wandering

3) “And I heard the number of them which were sealed: and there were sealed an hundred and forty and four thousand of all the tribes of the children of Israel. (Rev. 7:4)

Who are these people “the children of Israel”?

a) The Jews of today, who will return to Christ soon

b) Those in the churches of the world who have walked upright and holy before the Lord

c) The elect  people in the Seventh Day Adventist denomination

4) In speaking of the papacy’s head that was wounded, we know that the reformation wounded the head, but what healed it?

a) The world council of churches

b) Apostasy

c) 1929 Rome declaration

 

5) Modern Spiritualism had its roots from–

a) Satan’s deception in the garden, “you shall not surely die.”

b) The Fox sisters who began seances in the 19th century in New York.

c) The medieval castles in Europe

6) What message is set to bring about a “sifting” and separation of the tares from the wheat within the church?

a) Loud Cry

b)1888 message repeated in last days

c) The Shepherd’s Rod message

7) In Review and Herald, Nov. 19, 1908, Ellen White said only those who __________ will be permitted to take part in the Loud Cry.

 

a) read their Bible daily

b) withstand temptation in the strength of the Mighty One

c) who become a part of the SDA reform movement

8) What was a great lesson Noah showed humanity, when the first thing he did upon coming to land was to build an altar to God?

a) That during trials such as the months of storms at sea man can trust God

b) That all mankind should prepare for disasters

c) That God must come first and we should be liberal in free-will offerings

9) In Early Writings, what message described on page 277, is to be proclaimed that gives “power and force” to the 3rd angels message?

a)SDA Reform movement

b) Shepherd’s Rod message

c) The Loud Cry

10) One of the big mis-conceptions of the Elijah message is that it teaches that the church is Babylon  -True or False?

11)In the Great Controversy, on page 425, what event (special work of purification) does this quote describe?

“While the investigative judgment is going forward in heaven, while the sins of the penitent believers are being removed from the sanctuary, there is a special work of purification, of putting away of sin, among God’s people upon earth.”

A. The Lord’s coming in the clouds

b. Ezekiel 9

c. The Loud Cry

12) The investigative judgment in heaven comes in two sections, what are they?

a. Judgment for the dead and judgment for the living

b. Judgments in the first apartment then in the second apartment in heaven

c. Pre-plagues section then during the 7 last plagues

13) In the 2nd Seal of Revelation 6, what does the Red Horse represent?

a. The martyred Apostles

b. The time of per-dominant murder and war

c. Arabian horsemen representing apostate believers

14) The Scripture “..they are greedy dogs which can never have enough , and they are shepherds who cannot understand; They all look to their own way, everyone for his gain, from his quarter. (Isaiah 56:11) What is this describing?

a. God’s old testament leaders and priests who were keeping the Tithes for themselves.

b. God’s people who are selfish and greedy

c. God’s end time leaders who teach old truths instead of present truths and don’t look out for their members.

15) In the 3rd Seal, the word’s “hurt not the oil and the wine” means what?

a. Do not do false commercial trading with deceitful scales.

b. Forbids interfering with the writings of the Scriptures in Mose’s time

c. Do not become gluttonous.

16) In the book that was “written with and on the backside” (Rev. 5:1), what does this mean?

a. Written within is the Old Testament, on the backside is the New

b. Written within are those saved of all ages, the backside are those lost.

c. Written within is the prophetic word of God, the backside is the prophetic fulfillment of those prophecies.

17) In the Old Testament, altars to God were always

a) Bricks

b) Wood and Stone

c) Stones

18) Who said this– “While others try to throw a cloak over the existing evil, and excuse the great wickedness everywhere prevalent, those who have a zeal for God’s honor and a love for souls will not hold their peace to obtain favor for any.”

a) James White

b) Ellen White

c) Victor Houteff

19) What old testament book has these words:

“Surely the Lord God does nothing, unless He reveals His secret to His servants the prophets.”

a) Micah

b) Jeremiah

c) Amos

20) What chapter in Malachi prophesies the end time Elijah would come?

a) 3rd

b) 4th

c) 1st

21) In Malachi 3:1 , the Lord will “suddenly come to His temple” , what is that referring to?

a) The upcoming church purification

b) Jesus coming to the temple back in His earthly ministry

c) Jesus coming to the heavenly temple after His resurrection

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Test Answers

January 11, 2014

In our post last week we presented 25 questions on some basic topics and understandings of the Elijah message. This week we’ll go over each of the questions and present the correct answers with explanations when applicable. If you are currently studying with someone who has learned some of the message’s truth, you may want to copy this test and present it to them as a way to see where they are at.

1) Answer is C.

In explaining what the seal of God is, the point is made that the seal for us today is to know and accept God’s “present truth”. The Elijah message is our present truth, for we are the ones living right before the “great and dreadful day of the Lord “.(Mal. 4:5)

Question No. 21:

What is the seal of God upon the foreheads of the 144,000 (Rev. 7:3)? Is it the Sabbath seal or something else?

Answer:

Being sealed in Christ “with that Holy Spirit of promise,” after having “heard the word of truth” (Eph. 1:13- 4:30), the saints are consequently sealed by Present Truth—the truth preached in their own day.

“The seal of the living God,” the Truth, by which the 144,000 are sealed (Rev. 7:2), is a special seal, being the same as “the mark” of Ezekiel 9. (See Testimonies to Ministers, p. 445; Testimonies, Vol. 3, p. 267; Testimonies, Vol. 5, p. 211). It demands one’s sighing and crying over the abominations which defile him, and which desecrate both the Sabbath and the house of God, especially against selling literature and raising goals during Sabbath services.

As the saints have this seal or mark on their foreheads, the angels will pass over them, not slay them. It is equivalent to the blood on the door post on the night of the Passover in Egypt. The angel is to place a mark upon the foreheads of all who by sighing over their own sins, and over the sins in the house of God, show fidelity to the Truth. Then the destroying angels will follow, to slay utterly both old and young who have failed to receive the seal. (See Testimonies, Vol. 5, p. 505)

So, the former seal enables the receiver to rise from the dead in the resurrection of the just, while the latter seal enables the sighing-crying one to escape death and forever to live for God.(The Answerer, vol. 2)

For an in depth report on “How to obtain the seal” of God, see here http://www.shepherds-rod.org/basic/obtain.HTML

2) Answer is A.

In 1 Kings chapter 17 to 20, Elijah’s testimony can be reviewed. It is shown as one of rebuking and warning the people of God to stop sinning and reform.

3) Answer is B.

Just as the original Elijah went to his own people, God’s own people, so did the anti-types (both John the Baptist and the last Elijah). See 1 Kings 17-20.

WORK WITHIN OR WITHOUT?

Question No. 32:

On the one hand I find your literature teaching its believers not to leave the ranks of the Mother church, while on the other hand I find it causing no end of trouble to the church. How do you reconcile your precept with your example? Why not devote your time to evangelistic efforts, bringing erring souls to the knowledge of the Truth, and let the church alone?

Answer:

Assuredly we do believe that this is no time to be pulling apart, but indeed to be pressing together. And the message which we are bearing to the church, not only does not contain any doctrine or teaching which would warrant our leaving her ranks to become a separate cult, but does on the contrary absolutely forbid our doing so. For these reasons, we have from the beginning steadfastly refused, even in the face of abusive treatment, to leave the Mother church.

So far as we are concerned, therefore, existing controversy and schism is the responsibility of the Denomination’s leading brethren and none of ours, for we are only carrying out the Lord’s express precept and example never to sacrifice Truth. And they themselves admit that we should obey God rather than men. Upon them, therefore, rests the heavy guilt of repeating the tragic folly of the Jews in Christ’s time, by rejecting the message of the hour, “entering not in themselves” into the expansion of Truth, hindering those who would enter in, and casting out those who do enter in.

So, to devote our time to evangelizing the world while neglecting the church, would be a criminal act, one of highest treason both to God and to His people. The church must first be saved from her Laodicean condition of being “wretched, and miserable, and poor, and blind, and naked.” She, not the world, is just about to be spued out. She “is the only object on earth on which He bestows His supreme regard.”-Testimonies to Ministers, p. 15.

But in her present deplorable state of blindness and destitution as exposed by the True Witness (Rev. 3:14-18), she is utterly unfit for the task assigned her, and must be rescued from her sad deception before she can become a safe refuge and a saving influence to those who would join her ranks.

Should God leave her in the Laodicean condition in which she now languishes, not only would she herself be lost but, in consequence, so also would the whole world along with her. He must therefore rouse her up or else raise up another to do the work which remains to be done.

Think, though, what an eternal joy it would be for Him to fit her up and use her to His glory, rather than to have to forsake her! So before raising up another as a last resort, He is trying to save her, and He will save her, as He promises:

“Satan will work his miracles to deceive, he will set up his power as supreme. The church may appear as about to fall, but it does not fall. It remains, while the sinners in Zion will be sifted out. The chaff is separated from the precious wheat. This is a terrible ordeal, but nevertheless it must take place.

None but those who have been overcoming by the blood of the Lamb and the word of their testimony will be found with the loyal and true, without spot or stain of sin, without guile in their mouth. The remnant that purify their souls by obeying the truth gather strength from the trying process, exhibiting the beauty of holiness amid the surrounding apostasy ….

“The great issue so near at hand will weed out those whom God has not appointed, and He will have a pure, true, sanctified ministry prepared for the latter rain.”-B-55-1886.

Were the Lord—Who Himself when upon earth spent all His time in the exclusive endeavor to save His lost church then—to send us to the world rather than to His lost church today, He would not only be bringing in the innocent to perish with the guilty, but would also be completely reversing His own practice and contradicting His own orders to His apostles that they preach present truth to the church first (Matt. 10:5, 6).

In mercy and in consistency with His eternal procedure, therefore, He purposed that “while the investigative judgment is going forward in heaven, while the sins of penitent believers are being removed from the sanctuary, there is to be a special work of purification, of putting away of sin, among [His] people upon earth.” This is her special work. “Then the church which…at His coming [He] is to receive to Himself will be ‘a glorious church, not having spot, or wrinkle, or any such thing.”’-The Great Controversy, p. 425.

“The Lord does not now work to bring many souls into the truth,” furthermore says the Spirit of Truth, “because of the church-members who have never been converted, and those who were once converted but who have back slidden. What influence would these unconsecrated members have on new converts? Would they not make of no effect the God-given message which His people are to bear?”-Testimonies, Vol. 6, p. 371.

But when the back slidden and the unconverted, the tares, are taken away, “then she will look forth ‘as the morning, fair as the moon, clear as the sun, and terrible as an army with banners.”’-The Great Controversy, p. 425.

Yes, the honest heathen must and will be evangelized, but “the lost sheep of the house of Israel” (Matt. 10:6) must be sought first. How thankful, therefore, and how cooperative they ought to be, and will be, when they discover that rather than being rich and increased with goods, and in need of nothing, they are actually “wretched, and miserable, and poor, and blind, and naked”—in need of everything- and that the Lord is waiting for them to wake up to the fact so that He can make them what they ought to be.

For these reasons, God says now to work within the Laodicean congregation rather than without. And what He says, that He means, and we dare not disobey, regardless what men may say or do. (The Answerer, vol.2)

4) Answer is B.

Page 475.  “Prophecy must be fulfilled. The Lord says: “Behold, I will send you Elijah the prophet before the coming of the great and dreadful day of the Lord.” Somebody is to come in the spirit and power of Elijah, when he appears, men may say: “You are too earnest, you do not interpret the Scriptures in the proper way. Let me tell you how to teach your message.”

Special note:  Re: the word “he” — One of Satan’s all-time effective tricks is to get people to ignore the plain simple clear word of  God. To put something in it’s place and to make it look like what it says is not what it means. What a deceptive path it takes us if we practice his ploy!

Ellen White brings this point out clearly, ” The language of the Bible should be explained according to it’s obvious meaning, UNLESS a symbol or  figure is employed.” (Great Controversy, p.598)  She also practiced what she wrote, and what she wrote ( he) she meant.

5) Answer is C.

In reviewing the EGW quote (page 475) we see that his special ability is interpreting Scripture. Which was not to be accepted by the people at large. We also notice, again,  that a “he”, implying a male prophet (Elijah) was to come after her.

 Note : On the “he-she” issue. As we’ve noted in prior posts, the SDA leaders left this important quote alone from it’s creation (1890) until 1962. At which time, many of the laity, had come to know about the Elijah message proclaimed by brother Houteff. So in an attempt to stiffle this pursuit of truth, they decide to add a asterisk to the statement and install their own interpretation of what she was saying, in the back of the book. This began the teaching that she was talking of herself, and that the he Ellen wrote,  was meant to be a she.

6) Answer is A.

In the Tract called “The Great Controversy over the Shepherd’s Rod” http://www.shepherds-rod.org/Tracts/trac007.html the historical facts are laid out as to what the SDA leaders did upon receiving the Elijah message. There is also the below site that delves into the specifics of the one and only high level meeting between Victor Houteff and SDA leaders. You’ll me amazed at the deception practiced by our past leaders in regard to the Lord’s  message.

http://mtccamp.org/  (See Secret Tribunals of the SDA)

7) Answer is B.

Question No. 133:

   “The Symbolic Code” says: “Teach only that which is published.” Will you please explain whether this restriction is Intended to include Bible, Spirit of Prophecy, and “The Shepherd’s Rod” literature, all together, or just the  writings of the “Rod”?

Answer:

   The Bible and the books of the Spirit of Prophecy being the sole source of The Shepherd’s Rod message, therefore when the Rod is taught, the Bible and the Spirit of Prophecy are taught. And since none but the Spirit of Truth who transmitted  the mysteries of Inspiration can interpret them, then those who attempt to teach them without  this Inspired interpretational authority inevitably fall into the forbidden practice of private interpretation (2 Pet. 1 :20)–the great evil which has brought Christendom into its present almost-boundless state of schism and consequent confusion, strife, and impotency.

   As we dare not follow in such a path, we must therefore, as teachers of The Shepherd’s Rod (the official publications of the Davidian Seventh-day Association), teach only in the light of the Rod those passages which in one way or another need to be interpreted. Thus only will all Present-truth believers ever become of the same mind, seeing eye to eye and speaking the same things (1 Cor. 1:10; 1 Pet. 3:8; Isa. 52:8).

   And such as do choose to engage in private  interpretation are respectfully asked to desist from teaching in the name of the Rod and at its expense. Let them like honest men, teach in their own names and at their own expense. (The Answerer, vol.5)

8) Answer is C.

…. “Many had lost sight of Jesus;” and “Doubt and even disbelief of the testimonies of the Spirit of God, is leavening our churches everywhere.”–Testimonies, Vol. 5, p. 217.

“In other words, just as unbelief on the part of ancient Israel sent them back to wander in the desert until all the guilty had perished so in like manner unbelief in the message of Righteousness by Faith proclaimed at the Minneapolis Conference sent the Seventh-day Adventist denomination into a forty-year wilderness wandering, until 1930, with the arrival of the message, at the voice of which each must either do God’s bidding or die as did Achan and his household. May God grant that the Israel of today, the children of those who have repeated the history of Israel of old (Testimonies, Vol. 5, p. 160), be admonished by the mistakes of their fathers, and heed the call of the Eleventh Hour.”  (The Answerer, vol. 3, p.21)

9) Answer is A.

Testimonies to Ministers, p.445.

“The names of those who are steadfastly looking and waiting and watching for the appearing of their Saviour–more earnestly and wishfully than they who wait for the morning–will be numbered with those who are sealed. Those who, while having all the light of truth flashing upon their souls, should have works corresponding to their avowed faith, but are allured by sin, setting up idols in their hearts, corrupting their souls before God, and polluting those who unite with them in sin, will have their names blotted out of the book of life, and be left in midnight darkness, having no oil in their vessels with their lamps. “Unto you that fear My name shall the Sun of Righteousness arise with healing in His wings.”

This sealing of the servants of God is the same that was shown to Ezekiel in vision. John also had been a witness of this most startling revelation.”

10) Answer is B.

Test. for the Church, vol. 5, p.152

“The time is coming when we cannot sell at any price. The decree will soon go forth prohibiting men to buy or sell of any man save him that hath the mark of the beast. We came near having this realized in California a short time since; but this was only the threatening of the blowing of the four winds. As yet they are held by the four angels. We are not just ready. There is a work yet to be done, and then the angels will be bidden to let go, that the four winds may blow upon the earth. That will be a decisive time for God’s children, a time of trouble such as never was since there was a nation. Now is our opportunity to work.”

Revelation 7:1-4

“After this I saw four angels standing at the four corners of the earth, holding back the four winds of the earth to prevent any wind from blowing on the land or on the sea or on any tree. Then I saw another angel coming up from the east, having the seal of the living God. He called out in a loud voice to the four angels who had been given power to harm the land and the sea: “Do not harm the land or the sea or the trees until we put a seal on the foreheads of the servants of our God.”  Then I heard the number of those who were sealed: 144,000 from all the tribes of Israel.

11) Answer is C.

Testimonies for the Church, vol. 5, p.212

“The day of God’s vengeance is just upon us. The seal of God will be placed upon the foreheads of those only who sigh and cry for the abominations done in the land. Those who link in sympathy with the world are eating and drinking with the drunken and will surely be destroyed with the workers of iniquity. “The eyes of the Lord are over the righteous, and His ears are open unto their prayers: but the face of the Lord is against them that do evil.”

Ezekiel 9:4-6

“Go throughout the city of Jerusalem and put a mark on the foreheads of those who grieve and lament over all the detestable things that are done in it.” As I listened, he said to the others, “Follow him through the city and kill, without showing pity or compassion. Slaughter the old men, the young men and women, the mothers and children, but do not touch anyone who has the mark. Begin at my sanctuary.” So they began with the old men who were in front of the temple.

Test. for the Church, vol. 5, p.211

“The class who do not feel grieved over their own spiritual declension, nor mourn over the sins of others, will be left without the seal of God. The Lord commissions His messengers, the men with slaughtering weapons in their hands..Here we see that the church–the Lord’s sanctuary–was the first to feel the stroke of the wrath of God.

12) Answer is A. (See same reference given in 1)

13) Answer is C. (See same references given in 11)

14) Answer is B.

The message teaches that Rev.7 sealings are the beginnings of the church judgement. This is proven by EGW’s statements that 1)Rev. 7 and Ezekiel 9 sealings (markings) are one and the same (Test. to Ministers, p.445). 2)Then when we see Rev. 7:1-4 we notice that the sealing happen BEFORE the winds are released by the four angels. What are the winds?3) EGW says they represent the trouble  of the Sunday law, the mark of the beast system (Test. for the Church, vol. 5, p.152).

So adding this all up, we find the Ezekiel sealings happen before the Sunday law, therefore our timeline starts with the church judgment first.

Then we know that this church judgment produces a “pure church”. Which is the only church which can give the Loud Cry. EGW proves that by saying, ” Only those who have withstood temptation in the strength of the Mighty One, WILL BE PERMITTED to act a part in proclaiming it (the 3rd angel message) when it shall have swelled into the Loud Cry (Review and Herald, Nov.19, 1908).

Scripture describes this pure church after the judgment, “Awake, awake, put on thy strength, O Zion, put on they beautiful garments, O Jerusalem, the holy city, for henceforth there shall no more come into thee the uncircumcised and the unclean.” (Isaiah 52:1)

In describing the above verse brother Houteff said,

“At the time this awakening call goes forth throughout the land, Inspiration announces that the harvest time has arrived for the angels to put out and to keep out of  Zion and Jerusalem the uncircumcised and the unclean, a work which Inspiration variously entitles: (1) cleansing of the sanctuary (Dan. 8:14), (2) purify the sons of Levi (Mal. 3:1-3), (3) purification of the church (“Testimonies,” Vol. 5, pg. 80), (4) Judgment in the house of God (1 Pet. 4:17), (5) harvest (Matt. 13:30), casting out the bad fish from among the good fish (Matt. 13:47, 48), separating the sheep from the goats, — the Judgment for the Living.

The sinners, we know, have always been and are still among God’s people.  That the fulfillment of this Scripture, therefore, is in the very near future, is shown from the fact that the truth of this chapter is now unsealed and carried to the church, endeavoring to awaken the people of God and to impress them with the fact that soon the harvest will commence — first separating the firstfruits, the 144,000 from “the house of God,” then to be followed by the second fruits from all nations (Rev. 7:9); the scripture also shows that the sinners will no longer walk with the saints and that the harvest ends the world (Matt. 13:39).  Stop, think, and read over again Isaiah fifty-one and fifty-two.  Do not pass hastily over this life and death subject.” (Timely Greetings, Vol. 1, No. 38  p.22)

We also note that Rev. 7:4 shows that from  ALL the tribes of Israel, there will be 144,000 sealed. EGW proves that God’s Israel today can be none other than the SDA church (Test. for the Church, vol. 9, p.164)

Also in Scripture provides evidence of the judgment and immediate events that occur after the church judgment. “They that sanctify themselves, and purify themselves in the gardens behind one tree in the midst, eating swine’s flesh, and the abomination, and the mouse, shall be consumed together, saith the LORD.”But as for me, I know their actions and their thoughts. Come and gather all nations and languages, and they will come and see my glory.

And I will set a sign among them, and I will send those that escape of them unto the nations,  to Tarshish, Pul, and Lud, that draw the bow, to Tubal, and Javan, to the isles afar off, that have not heard my fame, neither have seen my glory; and they shall declare My glory among the Gentiles.”  (Isaiah 66: 17:19).

In “set a sign among them”, this points out to those sealed. The “escape” is the escape of the church judgment. The “unto the nations” and “they shall declare the My glory among the Gentiles” is the going out and giving the Loud Cry to the world. Further evidence appears in verse 20 where the Lord shows the bringing in of the multitude into His ” holy mountain” in Jerusalem, Israel.

So the timeline is church judgment, Loud Cry, 7 last plagues.

15) Answer is B.

“While people are saying, “There is peace and security,” then sudden destruction will come upon them as labor pains come  upon a pregnant woman, and they will not escape” (1 Thes.5:3).

In explaining what the end-time leaders of the church will say, Ellen White says, “..The Lord will not do good, neither will He do evil. He is too merciful to visit His people in judgment. Thus “Peace and safety” is the cry from men who will never again lift up their voices like a trumpet to show God’s people their transgressions and the house of Jacob their sins.” (Test. for the Church, vol. 5, p.211)

16) Answer is B.

“And I will set a sign among them, and I will  send those that escape of them unto the nations, to Tarshish, Pul, and Lud, that draw the bow, to Tubal, and Javan, to the isles afar off, that have not heard my fame, neither have seen my glory; and they shall declare my glory among the Gentiles. And they shall bring all your brethren for an offering unto the LORD out of all nations upon horses, and in chariots, and in litters, and upon mules, and upon swift beasts, to my holy mountain Jerusalem, saith the LORD, as the children of Israel bring an offering in a clean vessel into the house of the LORD.And I will also take of them for priests and for Levites, saith the LORD.

One interesting note about the above verse. Do you see “swift beasts”? Could that be automobiles, trucks and planes? Notice the verse is talking about riding “upon”. One can’t ride upon a swift lion, leopard, or other swift beast. Food for thought.

17) Answer is A.

There are so many verses explaining the pre-millennial kingdom, that space cannot allow. Please see  this  report for this upcoming  earthly kingdom http://www.shepherds-rod.org/basic/kingdom.htm

18) Answer is C.

See explanation from answer 14)

19) Answer is A.

In Malachi 4:5 we read, ” Behold, I will send you Elijah the prophet before the coming of the great and dreadful day of the LORD.”

The promise is for one Elijah to come, not more. The Scriptures prophesies no other prophet to come before the great and dreadful day of the LORD.

Sadly, this simple truth is another of Satan’s  ploys, in that he has tricked some into thinking that more than one prophet is to come to the church before the great and dreadful day of the Lord. But where  is this important “secret” of the Lord telling us about this prophet to come after Elijah exists in Scripture? They draw a blank and can only resort to ambiguous verses pulling them out of context.

“For the Lord GOD does nothing without revealing his secret to his servants the prophets.” (Amos 3:7)

Ellen White also prophesies only one prophet to come after her–Elijah.(Test. to Ministers, p.475). No where in all her writings does she ever prophesie of any other to come.

20) Answer is C.

Again, the message has much evidence for this war to be over Israel. We’ll show some  of the clearest in Zephaniah. “Gather yourselves together; gather together, undesirable nation, before the decree takes effect and that day passes like windblown chaff, before the LORD’s fierce anger comes upon you, before the day of the LORD’s wrath comes upon you.Seek the LORD, all you humble of the land, you who do what he commands. Seek righteousness, seek humility; perhaps you will be sheltered on the day of the LORD’s anger.

For Gaza shall be deserted, and Ashkelon shall become a desolation; Ashdod’s people shall be driven out at noon, and Ekron shall be uprooted. Woe unto the inhabitants of the sea coast, the nation of the Cherethites! the word of the LORD isagainst you; O Canaan, the land of the Philistines, I will even destroy thee, that there shall be no inhabitant.  (Zeph. 2:1-5)

Therefore wait ye upon me, saith the LORD, until the day that I rise up to the prey: for my determination is to gather the nations, that I may assemble the kingdoms, to pour upon them mine indignation, even all my fierce anger: for all the earth shall be devoured with the fire of my jealousy.(Zeph. 3:9)

In the above we see that the “decree” will be given after the “nation” gathers itself in the holy land. It’s a people who are not popular, and in many places of the world–undesirable, hence undesirable nation. This is further identified as the land of “Gaza”, Israel in other words. The purpose is to “assemble the kingdoms, to pour upon them Mine indignation”. The war is the Lord’s doing. He will “decree” it and wants His people to get the land back, amen!

21) Answer is B.

“And Jesus answered and said unto them, Elias truly shall first come, and restore all things.” (Matt.17:11)

22) Answer is A.

See explanation in answer 6)

23) Answer is C.

See Review and Herald, Nov. 19, 1908. Shown in answer 14)

24) Answer is C.

Our numerous posts have provided ample evidence that points to only one man that fits all the prophetic evidence-Victor T.Houteff. Please see the posts under Elijah for further study.

25) Answer is A.

See this report  http://www.shepherds-rod.org/basic/kingdom.htm

Results-

Correct answers —   10 or less.

We suggest that the study of the Lord’s Elijah message become a serious priority. As of right now, you fail miserably.

Correct answers–    11 to 16

You know something about the message but not enough to be sure that you can say, “I know the sealing message.”

Correct answers–   17 to 20

You’ve got a handle on the message, but again, the 5 or more questions missed should motivate you to press a little harder to establish that firm knowledge. There is nearness to the full understanding, press on.

Correct answers–   21-25

You’ve got a real handle on the message. Keep up the work and keep striving to have the sealing message placed in the frontal lobe (seal of truth).

In closing, the purpose of this test is to find out just where we’re at. The Elijah message brings a solemn warning that we are to  “strive with all power God has given us to be among the 144,000”  (Review and Herald, march 9, 1908). He wants us  sealed in “our” present truth. Let us forthwith make a determination to “study to show ourselves approved” (2 Tim 2:15).

The Elijah says “..God sends His Truth, not through those who are exalted and idolized by men, but through unsuspected servants; that those who do not turn from man shall fall, whereas the followers of Truth and righteousness shall live forever; that is the sacred duty of all Truth-bearers to proclaim the message to all the brethren, for if they be not awakened now, they may sleep on forever.” (Timely Greetings, vol. 1, no, 38, p.31)

A New Year — Time to take Inventory

January 4, 2014

Ravens_bringing_food_to_Elijah

As we begin the new year, we thought it’d be good to review what we have learned about the Lord’s  last message to us from the  Elijah, the prophet.

The Lord promised an end-time prophet to come before the “great and dreadful” day of the Lord (Mal. 4:5), and if we slight this or ignore it, the time will come when we wish we hadn’t.

So let’s look at some questions this week. Please review them and print it out and write your answers, and then next week we’ll show the correct answers. You can then know whether you’ve advance in the knowledge of His important message, or whether you’ve got more to study. In (Hosea 4:6) it says, ” My people are destroyed for lack of knowledge.” And “Study to shew thyself approved unto God, a workman that needeth not to be ashamed, rightly dividing the word of truth.(2 Tim. 2:15)

In addressing  specifically our church, our Lord said we think we have “need of  nothing”(Rev.3:17). Did He mean we think we don’t need more tangible and worldly things? Of course not. He means that we’d not be interested in “present truth” that He would send through His last prophet–Elijah. We do indeed need it.

Let us take this test to see where we’re at.

1) The message of Elijah is known as the —

a) Peace and love message  b) Spirit of prophecy message  c) The sealing message

2) The original Elijah message in the book of Kings 1 and 2,  was a message of —

a) Calling out sin and sinners and to revive and reform  b) Coming doom upon the inhabitants of the earth  c) The Lord’s new kingdom to come

3) The anti-type message of Elijah (today) is a message —

a) To go to the world to prepare for Jesus’ second coming  b) To go to the remnant church and not to the world  c) To go to both

4) In Testimonies to Ministers, what page was written of the prophecy that Elijah the prophet would come? 

a) p.334  b) p.475  c) p. 80

5) In that above quote, what are two of the clues she gives to identify the Elijah prophet to come?

a) Will be known as a General Conference church leader and a prophet  b) She herself will be known as the Elijah and her writings would prove that out in the last days  c) A man would come as Elijah after her, and be known as an interpreter of Scripture and SOP.

6) Again, in that same quote of question 4, how will the people react to Elijah the prophet?

a) The majority of people will reject this end-time Elijah,   b) The people will embrace Elijah, but it will be a mixed multitude   c) All the people will finally  believe in Elijah  before the great and dreadful day.

7) The Elijah message is strictly based on what two inspired sources?

a) The Old and New Testaments  b) The Bible and Spirit of Prophecy  c) The Bible and the book called Daniel and the Revelation by Uriah Smith

8) What year is the first year considered to be the beginning of the end-time Elijah message?

a) 1844  b) 1890  c) 1930

9) What Spirit of Prophecy quote did Elijah use to connect Revelation’s sealing(Rev. 7:1-4) with Ezekiel’s sealings (Ezekiel 9-11)?

a) Test. to Ministers page 445   b) Manuscript Releases, vol. 1, page 260   c) Great Controversy page 425

10) What proof does the Elijah message use to show that the sealings (Rev. 7 and Ezekiel 9) happen before the Sunday law?

a) Rev. 14:1-12  b) Test. for the Church, vol. 5, p.152 , Rev. 7:1-4,   c) Daniel , chapter 11  and 12, Rev.18

11) What does the message teach that is an important requirement to get sealed?

a) Attend church without fail, with a near spotless record   b) Leave the church if there is much corruption and dis-honor to the Lord  c) Sigh and cry for the abominations done in the church and our own lives

12) What does the message teach us that explains what the seal of God is for us today?

a) We are sealed by accepting present truth taught in one’s own day  b) By obeying the Sabbath  c) By keeping our walk sin-free everyday

13) What does the Elijah message tell us will happen to all within the church who do not receive the seal of God in their forehead?

a) They will be left behind and have to suffer persecution in the time of the Sunday law  b) They will be given one last chance after the world’s beast system is set up, to repent  c) The destroying angels will smite and destroy all those without the mark (sealing).

14) What does the message teach concerning the final event timeline?

a) 1– The Sunday law, 2– the Loud Cry, 3– The 7 last plagues  b) 1– Church judgment (Ezek.9), 2– Loud Cry, 3– The 7 last plagues  c) 1–The Loud Cry, 2– Church judgment, 3– The 7 last plagues

15) What type of message does Elijah teach us that God will not tolerate today?

a) A message that leaves out the love of God  b) Peace and safety  c) A message concerning the ploys and deceptions of Satan

16) What specific Old Testament Scripture quote does Elijah teach us, showing the 144,000 going out into the world to proclaim the Loud Cry?

a) Rev. 7:9   b) Isaiah 66:19-21  c) Psalms 66:1-7

17) The Elijah message proclaims that God’s upcoming kingdom first begins–

a) On earth during this existing world  b) In heaven during the Millennial reign of Christ  c) When the “new heaven and earth” kingdom comes down from heaven

18)  The Elijah message proclaims that there will be ——–people who will survive the church judgment?

a) A great multitude  b) Doesn’t say   c) 144,000

19) The Scriptures and SOP teach that there will be ——–  prophet(s) to come before the “great and dreadful day of the Lord”?

a) One   b) Two  c) Four

20) The Elijah message teaches us that there will be a last world war over what country?

a) United States   b) Muslim countries (Iran, Iraq, Jordan, Syria, etc.)  c) Israel

21) What did Jesus say that Elijah would do before He returns —

a) Announce the “second coming” of the Lord  b) Restore all things   c) Purify  the church

22) Today, our churches do what with the Elijah message?

a) Side-step and ignore it   b) Teach it often in Sabbath school  c) Preach it from the pulpit

23) Who are the only ones that will be allowed to sound their voices in the Loud Cry message to the world?

a) SDA pastors and leaders   b)The 144,000 literal Jews (Rev. 7:1-4)  c) Only those who overcome sins prior to the Loud Cry

24) Who has been the only person within the SDA church history who has had a sizable church-wide following, and was known for his voluminous Scriptural and SOP interpretations and had new revelations of hidden prophecies, and was largely rejected. And proclaimed their message as that of Elijah?

a) Ellen White  b) M.L. Andreasen  c) Victor T. Houteff

25) What glorious promise is given in the Elijah message?

a) The first phase of the Lord’s kingdom will be set-up pre-millennially in Israel in front of the heathen as a last witness to the world

b) Nearly all churches of the world will be converted once the Loud Cry comes

c) The Lord will save all who simply profess His name, even sinners in the midst


%d bloggers like this: