Present Truth Questions and Answers

Q and A picture

We hope this study has been rewarding to you.  We are providing the references for the correct answer.

1) According to the message what are the three categories of disease?

a) obesity, viral, mal-nutrition

b) Hereditary, communicative, and self-created

c) Gluttony, wrong food combinations, over eating of sugar

Answer- B (Tract -Entering Wedge, p.9)

“THE CAUSES OF DISEASE

 Disease has been identified in three different categories — hereditary, communicative, and self-created (acquired). This being so, then there must be three kinds of sin, three laws to transgress. Two of these laws are found in the Decalogue (Ex. 20:3-17): The first prohibits sinning against God, and the second against our fellowmen. The Third, therefore, is the law of health, the law which forbids transgressing against our bodies.” (Lev. 11; Isa. 66:16, 17).

 

2) Who represents Modern Assyria?

a) Modern Babylon (Religious confusion and sects)

b) United States

c) English-speaking Christian world

Answer- C (1 TG, no.23, p.6)

“At this point let us pause a moment and summarize the characteristics by which this modern Assyria is to be identified.  (1) As man looks at things, she is so great that there is none like her.  She is well instructed in the things of God.  (2) She is oppressive, a hard ruling nation.  (3) She has polluted the sanctuary and has declared the law of God void.  (4) She has piled up wealth by going after it as an evening wolfe goes after its prey.  (5) She harbors the church of God.  (6) She exists in the time the Lord is to manifest His power and destroy all the wicked nations.  (7) She is an Assyria-like nation, widespread, a nation of conquests.

   There is but one people under the sun that answers to all these descriptions, and that people is, of course, the English-speaking people, in whose midst is the church, and from whose midst the Gospel and the Bible flow out to all nations.  As clear as language can make it, the burden of the prophet Zephaniah is for the English-speaking Christian world.”

 

3) What three movements typifies every phase of our work?

a) Zechariah’s, Moses’, and Noah’s

b) Abraham’s, David’s, John the Baptist’s

c) Jeremiah’s, Ezekiel’s, Isaiah’s

Answer- A (1 TG, no.9, p.12)

“The work of these three movements — Zechariah’s, Moses’, and Noah’s — therefore, typifies every phase of our work.

   Here is clearly seen that our God-given work does not consist of preaching alone, but of manual work, too.  There are thousands in the world who are as anxious to preach as are the bears to fill up their stomachs after coming out of their winter hibernation, but there are few who will put their shoulders to the wheel and keep on pushing.”

 

4) Name the five groups of saints that will be in the Kingdom?

144,000, Great Multitude, Special resurrection of Daniel 12:2, Special Res. of Ezek.37:1-14, Resurrection of Rev. 20:6

Answer- (Tract 9, p.65-66)

Five Groups in the Kingdom.   “These groups are (1) the 144,000, Israelites the first fruits of the living, whose “nobles shall be of themselves,” and whose “governor shall proceed from the midst of them” (Jer. 30:21); they shall return to Jerusalem, and stand on Mount Sion with the Lamb; (2) those whom John saw, after the sealing of the 144,000, gathered from “all nations, and kindreds, and people, and tongues,” during the “great tribulation,”  the “time of trouble such as never was” — the great multitude who go to Jerusalem  before the resurrection; (3) those who arise to everlasting life in the resurrection of Daniel 12:2; (4) those Israelites who shall come forth in the resurrection of Ezekiel 37:1-14; (5) all who come in the resurrection of Revelation 20:6; — collectively, these are all the Israelites and Gentiles who shall return to Jerusalem, possess the promised land, and then the whole earth.”

 

5) Where is the following reference said in the message?

“Such a combination of circumstances will result in a replication of the international church-and-state rule of the Middle Ages, and will relegate to the scrap heap the world’s finest instrument of human liberty — the divinely inspired Constitution of the United States of America.”

a) Great Controversy

b) Tract

c) Jezreel Letter

Answer- B (Tract 12, p.54)

“Such a combination of circumstances will result in a replication of the international church-and-state rule of the Middle Ages, and will relegate  to the scrap heap the world’s finest instrument of human liberty — the divinely inspired Constitution of the United States of America.  Since this development will make the world’s ills worse, it will signalize that the four angels have let loose the winds, and that the 144,000 Israelites are sealed.” (Rev. 7:3-8).

 

6) What number is the Bible connected to?

a) 3 (Father , Son, and Holy Spirit)

b) 5 (Five time messages in the Scriptures)

c) 7 ( The complete word of God)

Answer- B (Tract 3 supplement, p.9)

Number Of The Bible

   “The parable in the twentieth chapter of Matthew, explains that the Bible contains five time messages; namely, “early in the morning,” “the third hour,” “the sixth hour, and the ninth,” “and the eleventh hour,” – five in all. These symbolical calls prove to be all the time-messages in the Bible from the day It begun to be written to the close of probationary time; that is, when these messages are proclaimed to the world, the Bible will be an exhausted book as far as saving any one after that. (This subject is fully proved in “The Shepherd’s Rod”, Vol. 2, pp. 222, 238.) Therefore, the numerical value of the Bible is, Five.”

 

7) How many regimes does the “king of the north” have in history?

 

a) 4

b) 7

c) 5

Answer -C (Tract 12, p.62-85)

http://shepherds-rod.org/Tracts/trac012.html

 

8) In Isaiah 60:1-3 we read. “Arise, shine, for your light has come, and the glory of the LORD rises upon you. Darkness as black as night covers all the nations of the earth, but the glory of the LORD rises and appears over you. All nations will come to your light; mighty kings will come to see your radiance.” What prophetic time is this describing?

a) After the Lord’s resurrection, the early Christian church

b) The pre-Ezekiel 9 time of “Jacob’s trouble”

c) In the Loud Cry

Answer – C (Shep. Rod, vol.1, p.152)

“This chapter begins with the words “Arise, shine; for thy light is come, and the glory of the Lord is risen upon thee.” The Latter Rain, the Spirit of God, and the glory of His power.  The chapter tells of the ingathering in the time of harvest.  A great multitude composed of all nations, and classes of people, rich and poor alike, from all walks of life; kings and rulers among them, and also the wealth of the Gentiles shall come to the church.  The nation and the kingdom that will not serve them (the church) shall perish.  The multitude gathered here are the ones with the palms in their hands.”  Rev. 7:9.

 

9) Right now the Chariot of Ezekiel 1 is being used as–

a) A Prayer center

b) A base of Operations

c) A marking station

Answer– B (Tract 1, p.37-38)

“The fact, therefore, that from the chariot, the Lord commands the prophet to go speak, bear the message, to His people, and that the message totals over 1250 pages of literature published since 1930, unfolding its truth from different angles, solemnly reveals that the chariot, though invisible to human beings (as to “the young man” were the chariots which covered the mountains — 2 Kings 6:17), has already arrived.

And since it is already here, it must of course be the divine instrumentality through which, as a sort of base of operations, the Lord is ordering and directing His work, and through which He shall do so until “this gospel of the kingdom…be preached in all the world for a witness unto all nations; and…the end come.” Matt. 24:14. 

 

10) Satan works through ____________ to control the people

a) Ministers

b) The General Conference

c) Lukewarm SDA members

Answer – A (Testimonies to Ministers, p.472-473)

Says the great deceiver…

“I will influence popular ministers to turn the attention of their hearers from the commandments of God. That which the Scriptures declare to be a perfect law of liberty shall be represented as a yoke of bondage. The people accept their minister’s explanations of Scripture and do not investigate for themselves. Therefore, by working through the ministers, I can control the people according to my will.”

 

11) The word “to pass under the Rod” means

a) To learn the message

b) To make a covenant with God

c) To separate His elect from the multitude

Answer—C ( 2 TG, no. 1, p.7-8)

“And concerning the tithe of the herd, or of the flock, even of whatsoever passeth under the rod, the tenth shall be holy unto the Lord.” Lev. 27:32.

   To determine the Lord’s part, the tithe, the Lord’s lambs, goats, or sheep, were made to pass under the rod.  Each tenth then was taken and set aside for the Lord.  The statement of Ezekiel twenty, verse thirty-seven, “to pass under the rod,” therefore, means to separate His very elect from among the multitude, from among the “tares,” (Matt. 13:30) or from among the “bad fish” (Matt. 13:47, 48).  And being thus separated, they are counted.  So it is that the 144,000 (Rev. 7:3-8; 14:1) are a separate and numbered company.”

 

12) Many “honest souls” would welcome the sealing message if they did not –

a. Lack backbone and zeal to resist opposition

b. Ignore Bible studies of present truth

c. Read the Scriptures daily

Answer – A

( Unfortunately we lost the reference and cannot find it, though the answer (a) is the true one. When we do we’ll post it)

 

13) As Nineveh was spared by the message to it, also the Laodiceans are saved by—

a. Zealous church membership

b. Evangelism to the world

c. A message to the Laodiceans

Answer– C (TG, vol.2, no. 20, p.26)

“Ezek. 9:4-6 — “And the Lord said unto him, Go through the midst of the city, through the midst of Jerusalem, and set a mark upon the foreheads of the men that sigh and that cry for all the abominations that be done in the midst thereof.  And to the others He said in mine hearing, Go ye after him through the city, and smite: let not your eye spare, neither have ye pity: Slay utterly old and young, both maids, and little children, and women: but come not near any man upon whom is the mark; and begin at My sanctuary.  Then they began at the ancient men which were before the house.”

   When the day approaches for this scripture to be fulfilled, then its truth must be the “meat in due season” for the people at that time.  Nothing else can take its place.  And so we see that as Nineveh was spared by the message to it, so the Laodiceans can only be saved by the “Message to the Laodiceans.”

 

14) In what book describes Jesus’ traveling from His throne to the Father’s throne in heaven?

a) Early Writings

b) Jezreel Letters

c) Revelation

Answer– A (Early Writings, p.55)

“I saw the Father rise from the throne, [See page 92.] and in a flaming chariot go into the holy of holies within the veil, and sit down. Then Jesus rose up from the throne, and the most of those who were bowed down arose with Him. I did not see one ray of light pass from Jesus to the careless multitude after He arose, and they were left in perfect darkness. Those who arose when Jesus did, kept their eyes fixed on Him as He left the throne and led them out a little way.

Then He raised His right arm, and we heard His lovely voice saying, “Wait here; I am going to My Father to receive the kingdom; keep your garments spotless, and in a little while I will return from the wedding and receive you to Myself.” Then a cloudy chariot, with wheels like flaming fire, surrounded by angels, came to where Jesus was. He stepped into the chariot and was borne to the holiest, where the Father sat. There I beheld Jesus, a great High Priest, standing before the Father. On the hem of His garment was a bell and a pomegranate, a bell and a pomegranate. Those who rose up with Jesus would send up their faith to Him in the holiest, and pray, “My Father, give us Thy Spirit.” Then Jesus would breathe upon them the Holy Ghost. In that breath was light, power, and much love, joy, and peace.”

 

15) In Isaiah 55:1  what does the word “buy” the wine and milk mean?

a. Pay with some money , however little to help support the workers in the vineyard

b. Agree to pay the Lord some day in devotion

c. Give something in trade for it

Answer: C (SRod, vol. 1, p.141-142)

“Yea, come, buy wine and milk without money and without price.”  Though the water is free, the wine and he milk are sold, but there is no set price on it, nor is the exchange made with money.  Something must be given in trade to make the transaction.  What must it be?  The answer is found in the seventh verse, as follows: “Let the wicked forsake his way, and the unrighteous man his thoughts: And let him return unto the Lord, and he will have mercy upon him; and to our God, for he will abundantly pardon.” 

We must forsake our ways and our thoughts, and in exchange, take God’s thoughts and follow His ways.  Isa. 55:8: “For my thoughts are not your thoughts, neither are your ways my ways, saith the Lord.”  Not until after this transaction is made can one please, serve, or understand God, nor can he enter heaven.  When this transaction is made, the thoughts, ways, desires, actions, and the whole human being is changed. 

How do we get God’s thoughts?  Only in one way may they be attained.  God’s thoughts and ways are found in His Word (the Bible).  The man who will follow the complete instructions by the Spirit of God is in a heavenly atmosphere, and walks with God as Enoch of old.”

 

16) In Isaiah 64:1 it says “..they shall build the old wastes..” Who is the “they”?

a. Those who make it to the kingdom in the latter days

b. the 144,000

c. The believers since 1844

Answer: B ( Srod, vol. 1, p.154)

“..in Isa. 61:4 we read: “And they shall build the old wastes, they shall raise up the former desolations, and they shall repair the waste cities, the desolations of many generations.”  The meaning of this verse is to restore the truth of God which has been trodden down under foot for many generations.  The 144,000–the true Israel of God–are the builders.” 

 

17) The term “Laodicea”–

a. Refers to the last section of the church to be commingled with wheat and tares

b. Is a Greek term meaning “people declaring judgment”

c. Signifies the mission of the last section of the church

d. All of the above

Answer- D (Tract 2, p.35, Tract 3, p.62) (Please review these references)

 

18) The purpose of the scene in Rev. 5 is to –

a. Open the book with the seven seals

b. Bring about the new world order

c. Announce the beginning of Armaggedon

d. All of the above

Answer- A (15 Tract, p.9-10)

“He was taken in vision to see and to write those eventful “things” which were to take place at the time the judicial-like throng of Revelation 4, 5 should actually convene.  As to the other “things,” the things which follow as a result of the event, assured He Who has the “keys of hell and of death,” some were and some were to be (Rev. 1:19); that is, when this divine throng convenes, then some of the “things” that are brought to view as a result of the event, are  already history, while some of them are yet  prophecy — some point back and some point forward.

   The first and most important thing that takes place in this solemn assembly, is the opening of the book.  It should be remembered, too, that the book is sealed with seven seals (Rev. 5:1).  It being in seven sections, each section individually sealed, seven seals in all are consecutively broken, permitting each section to unfold its own contents:

The first seal, or section of the book, discloses the things of Revelation 6:2; the second, the things of verse 4; the third, the things of verses 5 and 6; the fourth, the things of verse 8; the fifth, the things of verses 9 to 11; the sixth, the things of verses 12 to 17 and of chapter 7; the seventh, the things of chapters 8 to 22.  That the seventh seal contains chapters  8 to 22 is immediately seen by the fact that each chapter is connected with the conjunction “and.”  In other words, The Revelation, save for the first five chapters, is but a reproduction of the things which were on record within the seals, and which as a result of the breaking the seals were pictorially displayed in John’s sight.”

 

19) According to the message what is man’s greatest test?

a) The decision to stand for present truth

b) The temptation of diet

c) Whether to sigh and cry for abominations done in our life and the church

Answer- A (Tract 3, p.9)

“Always man’s greatest test, and one which has ever involved almost an instantaneous decision, has been in the unrolling of the scroll — in the eclipse of a past message by a new one, — present truth. On every such occasion each one has had to decide: Shall I heed the new and unpopular truth and walk in its light, joining with those who are despised by nearly every religious leader in the land? or shall I allow myself to be deterred by the decision and counsel of the ministry in my church?”

 

20) If God’s storehouse is not doing all things right according to our perceptions, the messages tells us–

a) Make your complaint and if the organization does not correct it, send it to where you feel is best

b) Withdraw from Tithing and use the money for your own personal ministry

c) Continue to Tithe, knowing that you are being judged for what you do and they will be judged for what they do

Answer-C ( Answerer, vol. 4, Q-98)

“Question No. 98:

   Should we pay our tithe to the “storehouse” if we know that it is not used rightly?

Answer:

   Knowing that our tithe belongs to God’s storehouse, our greatest burden should be to see that it is faithfully paid there. Nowhere in the Bible do we find that the Lord has laid upon any tithe payer the policing of the channels through which these funds pass.

   The Lord’s treasury is under His control, and if He Himself should not see fit to correct an abuse in the handling of His money, certainly we could not correct it however hard we might try. If we guard carefully that part of His work which He entrusts to us, our only concern will be to find out where His “storehouse” is, and then faithfully to deposit His money there. He has not made us responsible for its use; that, He will personally take over–even as He is now “taking the reins in His own hands.”

   When the Promised Land was divided among the twelve tribes of Israel, the tribe of Levi received no land for an inheritance, as did the eleven tribes. Instead, the Lord decreed that the tithes of the other tribes were to go to the Levites. This was their inheritance. It was actually their own. And just as they, as the tithe receivers, had no right to dictate to the others, the tithe payers, what to do with their own increase after it had been tithed, so the tithe payers had no right to dictate to the tithe receivers what to do with the tithe. Each tribe was itself to be accountable to the Lord for that which He had entrusted to it. Thus it must be today.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: